loading
views

Donner snoeit in jeugd-wao

20 mei 2008

Jongeren die niet volledig worden afgekeurd, moeten vanaf 2010 verplicht aan het werk.

Dat blijkt uit een notitie van CDA-minister Donner van Sociale Zaken, waarover de ministerraad deze week beslist. Donner stel een ingrijpende hervorming voor van de WAO-uitkering voor jongeren. De meeste nieuwe Wajong’ers ontvangen dan in plaats van de maximale uitkering van 75% van het minimumloon, maar 70%. Van elke zelfverdiende euro mogen ze de helft houden.

Tweestromenland
Donner stelt, net als bij de hervorming van de WAO twee jaar geleden, een ‘tweestromenland’ voor. Hij schat dat eenderde van de Wajong’ers voor de rest van hun leven is uitgeschakeld. Die groep houdt, zonder verdere keuringen, tot 65 jaar recht op 75% van het minimumloon.

Wajong Werkregeling
Voor de overige groep creëert Donner een ‘Wajong Werkregeling’, waarbij het UWV een reguliere baan aanbiedt. De Wajong’er moet ten minste 20% van het minimumloon – zo’n 200 euro per maand – zelf verdienen. De overheid vult dit aan tot 70%. Wie meer verdient dan die 200 euro mag daarvan de helft houden. Wajong’ers met studiefinanciering verliezen hun uitkering. Zij krijgen zonodig 200 euro per maand ter compensatie van studievertraging of aanpassingen.

Explosieve groei
Sinds 2007 is het aantal Wajong-uitkeringen explosief toegenomen. Als er niets gebeurt, zit in 2050 ruim 5% van de beroepsbevolking (450 duizend mensen) in de Wajong, schat de uitkeringsinstantie UWV. Dit zou 5,3 miljard euro per jaar kosten.

Opnieuw botsing met regeringspartner
Na de bijna-crisis over het ontslagrecht botst CDA-minister Donner (Sociale Zaken) opnieuw met regeringspartner PvdA over een ingreep in de sociale zekerheid. Ook de PvdA vindt dat er snel iets moet worden gedaan aan de explosieve groei van Wajong’ers. Maar Donners plan om nieuwe jonggehandicapten vanaf 2010 een lagere uitkering te geven, is voor de partij onacceptabel. De ChristenUnie is minder afwijzend. Kamerlid Ortega: ‘Met een baangarantie is een verlaging van de uitkering bespreekbaar.’

Bron: onderwijsnieuwsdienst, 19 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek