loading
views

Donner: miljoenen mensen nodig

19 mei 2008

Tot 2016 zijn 3,2 miljoen mensen nodig om de opengevallen arbeidsplaatsen die zijn ontstaan door de vergrijzing te vullen en de arbeidsparticipatie te verhogen van 70 naar 80 procent.

Aldus minister Donner van Sociale Zaken in zijn toespraak bij een bijeenkomst van de CNV Bedrijvenbond in Harderwijk op 17 mei.

Beroepsbevolking daalt
Door de vergrijzing daalt tot 2040 de beroepsbevolking met een miljoen mensen. ‘Alleen al tot 2016 zijn er 2,6 miljoen mensen nodig om de opengevallen plaatsen te vullen’, aldus de minister.

Welvaartsniveau
Daarnaast zijn er nog eens 600.000 mensen nodig om de arbeidsparticipatie te verhogen van 70 naar 80 procent van de beroepsbevolking, zodat het huidige welvaartsniveau op peil kan blijven. Samen 3,2 miljoen banen die vervuld moeten worden.

Brede afspraken
Donner hoopt dat het advies van de commissie-Bakker over het vergroten van de arbeidsdeelname tot “brede afspraken” leidt. Bovendien zou hij graag zien dat de Tweede Kamer eerst het advies bestudeert om tot overleg te komen, voor er met de pers gesproken wordt. Hij denkt zo “handen en voeten” te kunnen geven aan ‘van werk naar werk’ trajecten. Hij noemt daarbij ondersteuning tot investeren in kennis en inzetbaarheid, en het vinden van arbeidsplaatsen voor mensen met meer afstand tot de arbeidsmarkt.

Details
Verder zegt de minister invulling te willen geven aan een “oude waarde”, waarin arbeid niet alleen een bron van inkomen is, maar ook van “maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor elkaar”. Details regelen en organiseren is volgens hem niet een kwestie voor de overheid, maar meer een zaak voor cao-partners.

Arbeidsmarkt – werkgelegenheid
> meer nieuws

Wet- en regelgeving – ontslagrecht

> meer nieuws

Bron: SZW, 19 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek