loading
views

Geen verplichte verzekering voor ZZP’ers

19 mei 2008

Het kabinet wijst een verplichte verzekering voor ZZP’ers tegen arbeidsongeschiktheid af, maar de particuliere verzekeraars werken aan een betere vrijwillige verzekering.

Dat zei staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken donderdag in de Tweede Kamer, die zich eerder bezorgd toonde omdat minder dan de helft van de zelfstandigen zich vrijwillig verzekert.

Nipte meerderheid
De linkse partijen, waaronder regeringspartij PvdA, pleitten in maart voor een verplichte verzekering. Er was echter een nipte meerderheid, waaronder de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, die aandrong op het aanbieden van een goede verzekering door particuliere verzekeraars.

Betere verzekering
Het Verbond van Verzekeraars is, na overleg met het kabinet, volgens Aboutaleb tegemoet gekomen aan de vragen van de Kamer, maar onderhandelt nog met zelfstandige ondernemers over een betere verzekering. Zo blijkt uit onderzoek dat sommige zelfstandigen, bijvoorbeeld mensen met een medisch verleden, bij particuliere verzekeraars worden geconfronteerd met een hoge premie en zelfs uitsluiting.

Toezegging vangnetregeling
De verzekeraars hebben toegezegd, dat ze tijdelijk een ,,verbeterde vangnetvoorziening” openstellen voor bestaande zelfstandigen en vervolgens alleen weer voor startende ondernemers. Bovendien willen ze in de toekomst niet alleen een verzekering aanbieden voor volledige arbeidsongeschiktheid, maar ook voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Hoge premie
Kamerlid Mei li Vos van de PvdA zei geschrokken te zijn van de hoge premie die verzekeraars hierbij in het vooruitzicht stellen. Sharon Gesthuizen van de SP wees het aanbod van de hand. Elly Blanksma (CDA) en Cynthia Ortega (ChristenUnie) waren wel positief over het resultaat.

Bron: tweedekamer.nl, 19 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek