loading
views

EU ziet gevaar in loonverhogingen

17 mei 2008

Geen loonverhogingen en gouden handdrukken, maar stimuleren van concurrentie: deze maatregelen moeten inflatie tegengaan.

Dit meldt de voorzitter van de vijftien man sterke Eurogroep, die bijeen kwam op woensdag 14 mei. De EU-ministers van financiën doen een herhaalde oproep aan de handelsbonden om loonverhogingen te voorkomen. Bovendien stellen ze de EU voor maatregelen te treffen tegen ‘schandalige’ financiële bonussen voor vertrekkende leidinggevenden.

Hogere salarissen slecht voor inflatie
De Europese Commissie heeft onlangs haar voorspelling voor de inflatie bijgesteld naar 3,2 procent, 0,6 procent meer dan voorspeld was in februari. Energie- en voedselprijzen blijven de hoofdrol spelen in de prijzenstijging. Experts geven aan dat eventuele salarisverhogingen deze ontwikkelingen nog zouden verergeren. Vandaar de oproep aan de handelsbonden om loonverhogingen tegen te gaan.

Concurrentie tegen inflatie
Economisch EU-commissielid Joaquin Almunia voegde toe dat behalve ‘adequaat fiscaal beleid’ EU-staten ook moesten voorkomen dat indirecte belasting de prijzen verhoogt. Stimuleren van concurrentie, vooral in de dienstverlenende sector, kan inflatie bestrijden.

Geen gouden handdruk
Juncker vindt dat met het handhaven van de gouden handdruk het uitblijven van loonverhogingen moeilijk valt te rechtvaardigen. Hij wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om bonussen niet langer aftrekbaar te laten zijn van de belasting. De voorzitter van de Eurogroep voegt toe dat dergelijke maatregelingen ook buiten de 27 deelstaten van de EU moeten gaan gelden, willen ze effectief zijn.

Arbeidsmarkt – EU-werknemers
> meer nieuws

Bron: Euobserver, 14 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek