loading
views

Kosten externe inhuur overheid sterk omhoog

16 mei 2008

Vorig jaar werd door alle ministeries 200 miljoen euro méér uitgegeven aan ingehuurde adviseurs dan in 2006, een stijging van 45%.

Dat blijkt uit cijfers waarover RTL Nieuws beschikt. De kostenpost wordt gevormd door beleidsadviezen, specialisten en adviseurs, terwijl in 2004 was afgesproken dat ministeries minder adviseurs inhuren om zo de kosten te drukken. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil een nulmeting voor een ‘scherper beeld’ van de extra kosten.

De cijfers
Het ministerie van Justitie gaf in 2007 € 116 miljoen uit aan specialisten. Een jaar eerder was dat nog € 46 miljoen. Bij Economische Zaken steeg het bedrag in een jaar tijd van € 91.000 naar € 19 miljoen.

Stop externe inhuur
De cijfers maken verontwaardigde reacties los in de Tweede Kamer. De SP eist een stop op externe inhuur en GroenLinks spreekt van ‘mismanagement’. Volgens een verklaring van minister Ter Horst is de stijging echter te wijten aan een andere invulling van het begrip ‘externe inhuur’. Hieronder vallen volgens haar bijvoorbeeld de uitgaven van agentschappen of van baten-lastendiensten.

Automatiseringsprojecten
Een extra kostenpost wordt wel veroorzaakt door een kleine toename van externe inhuur ten behoeve van nieuwe automatiseringsprojecten, aldus de bewindsvrouw. De minister wil een nulmeting om een ‘scherper beeld’ te krijgen van de werkelijke extra kosten.

Flexbranche – nieuws
> meer nieuws

Bron: RTL nieuws, 15 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek