loading
views

Minder jonge vakbondsleden

15 mei 2008

Ondanks pogingen om meer ‘jongerenzaken’ aan te kaarten, is het aantal jongeren dat lid is van een vakbond in 6 jaar tijd gedaald van 87 naar 73 duizend.

Dat blijkt uit een analyse die Personeelsnet heeft gemaakt aan de hand van recente gegevens over de organisatiegraad van werknemers uit de database van het CBS. Jongeren met een topbaan zijn het minst georganiseerd in een vakbond.

Vakbonden verouderen
Van 2000 tot 2006 ‘verschoven’ ruim 75 duizend leden naar de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar. Het aantal vakbondsleden van 25 tot 45 jaar is bovendien gedaald. De jongste leeftijdscategorie, tot 25 jaar, is met ongeveer 14 duizend afgenomen.

Profiel vakbondslid
Het gemiddelde vakbondslid is grofweg een middelbaar tot hoger opgeleide man van middelbare leeftijd. Slechts iets meer dan eenderde van de vakbondsleden is vrouw. De jongeren die wel vakbondslid zijn, werken voornamelijk op een lager of middelbaar beroepsniveau. Jonge werknemers die op een hoger, of wetenschappelijk beroepsniveau werken, zijn vrijwel niet vertegenwoordigd in de vakbond, zo blijkt uit de CBS-gegevens.

Arbeidsmarkt – jongeren & studenten
> meer nieuws

Bron: Personeelsnet, 12 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek