loading
views

Arbeidsinspectie controleert stratenmakers

15 mei 2008

De Arbeidsinspectie controleert de komende zes maanden op 500 locaties of stratenmakers op een gezondere manier hun werk zijn gaan doen.

Bij eerdere inspecties in 2006 bleken zij bloot te staan aan risico’s als kankerverwekkende stoffen en aanrijdgevaar door langskomend verkeer. Bij de helft van de gecontroleerde bedrijven was toen sprake van ongezond of onveilig werk. Zo meldt SZW in een persbericht.

Gezondheidsproblemen bij 1 op 3
Door het vele sjouwwerk en een slechte werkhouding ontstaan klachten aan rug, knieën en schouders. Daarbij staan de stratenmakers ook vaak bloot aan kwartsstof. Dat komt vrij bij het doorzagen van trottoirbanden of tegels. Inademen van kwartsstof kan leiden tot longkanker of andere longaandoeningen. De meeste werknemers kunnen het bestratingswerk ruim voor hun pensionering fysiek niet meer aan. In 2006 constateerde de inspectie bij een op de drie stratenmakers werkgerelateerde gezondheidsproblemen.

Arbeidsinspectie controleert gemeentes
De inspecteurs stelden verder vast dat er nog te weinig machinaal wordt bestraat. Met de branche is afgesproken dat oppervlaktes die groter zijn dan 1500 vierkante meter op die manier worden geplaveid. De Arbeidsinspectie let er ook op of de gemeentes geen blokkade opwerpen voor machinaal bestraten. Aan gemeentes die op deze manier dwingen tot ongezond werken, kan de inspecteur desnoods boetes uitdelen.

HRM – Arbo
> meer nieuws

Bron: SZW, 14 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek