loading
views

Nationaal Stage Onderzoek 2008

13 mei 2008

Studenten zijn redelijk tevreden met hun stageplek. Zij beoordelen hun laatste stage-ervaring met een gemiddelde 7,6.

Ruim 2250 studenten uit het hele land, met een gemiddelde leeftijd tussen de 20 en 21 jaar, hebben meegedaan aan het Nationaal Studenten Onderzoek 2008 van Stageplaza.nl. Studenten zijn positiever over de begeleiding vanuit bedrijven dan vanuit het onderwijs, zo blijkt onder meer uit het onderzoek dat Stageplaza op 1 april publiceert.

Stageplek voor toekomst
De selectie van een stage wordt gedaan met het oog op de toekomst. Voor 27% van de studenten uit het onderzoek, is de inhoud van de werkzaamheden het belangrijkst. De locatie van het stagebedrijf staat op de tweede plek (22%). Slechts 1 op de 10 studenten heeft stagevergoeding in diens top drie staan. Toch is 42% van de studenten niet tevreden met de vergoeding van gemiddeld €268,75 per maand.

Beoordeling

Gemiddeld beoordelen studenten hun laatste stage-ervaring met een 7,6. Desondanks heeft 54% van de studenten een stage wel eens als vervelend ervaren. De meest genoemde redenen hiervoor zijn een slechte stagebegeleiding (16%) en niet passende werkzaamheden (14%). Ruim 80% van de studenten vindt wel dat zij gedurende de stageperiode een goed beeld krijgen van wat het bedrijfsleven van hen verwacht na de studie.

Bedrijven beter dan opleiding
Ruim een derde van de studenten is ontevreden over de stagebegeleiding vanuit opleidingen. Een tiende vindt de begeleiding ronduit slecht. Zo’n 25% van de studenten wil meer begeleiding vanuit de opleidingen. Ook wil de student graag dat er meer tijd wordt besteed aan bedrijfsbezoeken. Maar liefst 23% van de studenten is nooit bezocht door een stagebegeleider tijdens hun stageperiode. Over de bedrijven is 85% tevreden. Wel denkt het merendeel dat bedrijven de kwaliteiten van de studenten onderschatten. En 38% van de studenten meent beter te presteren bij een hogere stagevergoeding.

Studenten versus docenten
Docenten vinden vooral dat meer begeleiding vanuit stagebedrijven moet komen. Dit blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek Docenten 2008 dat Stageplaza.nl vrijdag 9 mei heeft gepubliceerd. Ook schort het volgens docenten nog wel eens aan motivatie en voldoende kennis. Aan dit onderzoek deden 615 docenten mee, merendeels uit het hbo.

Aansluiting arbeidsmarkt?
Bedrijven en studenten hebben een andere visie op hoe goed het onderwijs aansluit op de arbeidsmarkt. Ruim 80% van de studenten vindt dat het onderwijs goed aansluit op de arbeidsmarkt. Bijna 40% van de bedrijven is echter een tegengestelde mening toegedaan, zo bljikt uit het laatste bedrijvenonderzoek van Stageplaza.

Stageplaza

Stageplaza.nl heeft 79.068 studenten in haar bestand. Studenten speuren zelf ook het internet en andere media, zoals de gratis kranten, af om vacatures te vinden.

Kamervragen

Twee dagen na publicatie van het Nationaal Stage Onderzoek heeft de Socialistische Partij (SP) kamervragen gesteld. SP-leden Ulenbelt, Jasper van Dijk en Leijten zijn bezorgd over het feit dat studenten worden gedwongen tot het afsluiten van leningen bij het huidige gemiddelde uurloon van stagiairs. De SP stelt voor om bedrijven een vast percentage aan stagevergoeding van het sectorgebonden CAO-loon te laten hanteren.

Het Rapport Nationaal Stage Onderzoek Studenten 2008 >>

Arbeidsmarkt – jongeren & studenten
> meer nieuws

Bron: Stageplaza, 9 april 2008 en Stageplaza, 1 april 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek