loading
views

Steeds meer werknemers willen doorwerken

6 mei 2008

Het aantal werknemers dat wil doorwerken tot 65 is enorm gestegen.

Dit blijkt uit de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2007, die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. TNO en CBS hebben, in samenwerking met SZW, het onderzoek eind 2007 gehouden onder ruim 22.000 werknemers.

Animo het grootst bij jongeren
Een op de drie werknemers (34%) wil doorwerken tot 65 jaar. Twee jaar eerder was dit een op de vijf werknemers (21%). Bij de jongste werknemers (tot 20 jaar) is de animo het grootst: 44% van hen wil doorwerken tot 65 jaar. Bij werknemers van rond de 30 jaar en jonge vijftigers is de bereidheid het minst. Van deze groepen wil iets meer dan 30% doorgaan tot 65 jaar. Twee jaar geleden wist 31% van de werknemers nog niet of ze wilden doorwerken. Nu is dat 26%.

Vergrijzing
In een begeleidende brief aan de Tweede Kamer, meldt Donner dat de discussie over langer doorwerken, die het kabinet in gang heeft gezet, effectief is. Met het oog op de vergrijzing en krappe arbeidsmarkt, vindt het kabinet het belangrijk dat meer oudere werknemers aan de slag zijn en dat ze langer doorwerken.

Landbouw en visserij 40%
Uit de NEA 2007 blijkt verder dat de meeste werknemers die willen doorwerken tot de landbouw en visserij behoren (40%). Ook in de sectoren cultuur, overige dienstverlening en onderwijs willen verhoudingsgewijs veel werknemers doorwerken tot 65. In de bouw is die bereidheid het geringst (25%).

Het volledige rapport van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2007 »
De aanbiedingsbrief van minister Donner aan de Tweede Kamer »

Arbeidsmarkt – oudere werknemers
Meer nieuws >

Arbeidsmarkt – jongeren & studenten
Meer nieuws >

Bron: SZW, 6 mei 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek