loading
views

Werknemers nieuwe EU-landen welkom

2 mei 2008

Alleen Duitsland en Oostenrijk zullen waarschijnlijk nog volharden in het bannen van werknemers van Centraal en Oost-Europa, vijf jaar na het toetreden op 1 mei 2004.

Dit blijkt uit een rapport van het ‘Institute for Public Policy Research’, gepubliceerd op woensdag 30 april.

Tot 2011
De Europese Commissie zal een heldere uitleg vragen van EU-landen die tot het laatst mogelijke moment de grenzen dicht houden. Van Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk en België zullen waarschijnlijk alleen de eerste twee landen hieraan beantwoorden. Zij kunnen dit doen tot 2011.

Duitsland en Oostenrijk
Onder de coalitie tussen de Christen Democraten en de Sociaal Democraten is de afspraak dat de restrictie alleen kan worden opgeheven wanneer de Duitse arbeidsmarkt zich goed ontwikkelt. Met een werkloosheidspercentage van 7,3% (maart dit jaar) heeft Berlijn de beperkingen alleen voor hoog opgeleide ingenieurs opgeheven. In Oostenrijk worden alleen afgestudeerden en geschoolde werknemers toegelaten. Ook hier bepaalt de arbeidsmarkt de situatie. In maart was de werkloosheid in Wenen 4,1%.

België versus GB
Van de andere landen wordt verwacht dat België als eerste de grenzen verlegt. Terwijl dit proces in gang is, blijkt uit het IPPR-rapport dat inmiddels de helft van de ongeveer 1 miljoen migranten uit Centraal en Oost-Europa die sinds 2004 in Groot-Brittannië zijn aangekomen, inmiddels weer zijn teruggekeerd.

4 op de 10 Polen terug
Volgens het IPPR-rapport denken 4 op de 10 Poolse migranten dat verbeteringen in het uitzicht op werk Polen voorgoed zal doen terugkeren.

Arbeidsmarkt – EU-werknemers
> meer nieuws

Bron: euobserver.com, 30 april 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek