loading
views

Zweedse vakbonden verliezen EU-case

18 december 2007

Het Europese Hof van Justitie bepaalde dinsdag dat een blokkadeactie van een Zweedse vakbond tegen een Lets bedrijf dat met goedkope krachten uit Letland werkte, onrechtmatig was.

De Europese vakbonden hebben hiermee een gevoelige nederlaag geleden bij hun pogingen leden te beschermen tegen goedkope werknemers uit andere EU-landen.

Werknemers uit Letland goedkoper
Het gaat om een dochteronderneming van het Letse bouwbedrijf Laval, dat in 2004 een contract in de wacht had gesleept om een school in het Zweedse Vaxholm te renoveren. Hiervoor had het bedrijf werknemers uit Letland laten overkomen die onder een Letse arbeidsovereenkomst vielen en daardoor aanzienlijk goedkoper konden werken dan hun Zweedse collega’s.

Protest Zweedse vakbondsleden
Zweedse vakbondsleden hebben vervolgens de bouwplaatsen geblokkeerd om het bedrijf te dwingen alsnog de Zweedse cao aan te houden. Op die manier wilde de vakbond voorkomen dat Zweedse arbeiders het slachtoffer zouden worden van ‘sociale dumping’. De blokkade leidde echter tot een faillissement van de dochteronderneming van Laval. Vervolgens stapte Laval naar de rechter.

Koepelorganisatie Europese vakbonden
De uitspraak van het Europese Hof is een klap voor de vakbonden in de ‘oude’ EU-landen. Die zijn bang dat hun eigen cao’s op de tocht zullen komen te staan door de komst van goedkope werknemers uit de nieuwe EU-landen. De koepelorganisatie van Europese vakbonden EVV noemde de uitspraak van het Hof ‘teleurstellend’. Volgens voorzitter John Monks beperkt de uitspraak de mogelijkheden voor de bonden om werknemers te beschermen.

Bron: EUobserver, 18 december 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek