loading
views

Flexibele arbeid niet populair in MKB

9 maart 2007

Het inhuren van uitzendkrachten en freelancers is nog niet populair onder werkgevers in het MKB. In 2006 bleek ongeveer één op de drie werkgevers in het MKB gebruik te maken van uitzendkrachten en/of freelancers. Dit blijkt uit onderzoek verricht door Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) en onderzoeksbureau EIM.

Zowel regelgeving als krapte op de arbeidsmarkt blijken van invloed te zijn op de balans tussen de (flexibele) inzet van vaste arbeid en de inzet van flexibele arbeid. Werkgevers in het MKB hebben liever hun personeel in vaste dienst. Als de huidige ontslagregels niet zouden bestaan en de financiële risico’s bij ziekte minder hoog, dan kwamen meer mensen in vaste dient ten koste van freelancers. Verder blijken bedrijven met moeilijk vervulbare vacatures vaker gebruik te maken van uitzendkrachten en/of freelancers.

Weinig gebruik van uitzendkrachten
De inzet van uitzendkrachten hangt duidelijk samen met de grootte van het bedrijf. Zo heeft maar 18% van de kleinste bedrijven (1 tot 10 werknemers) in het laatste jaar uitzendkrachten ingezet. Ter vergelijking: voor de grotere MKB bedrijven (50 tot 100 werknemers) is dit 77%. Opvallend genoeg geldt dit niet voor de inzet van freelancers. Of een bedrijf al dan niet freelancers inzet hangt maar zeer beperkt af van de grootte van het bedrijf. Hiervoor zijn geen aanwijsbare redenen gevonden.

Bron: EIM, 9 maart 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek