"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zorg blijft kampen met banenverlies

De werkgelegenheid in de zorg krimpt met nog eens 27.000 banen. Dat is de verwachting voor de komende twee jaren.

Dit blijkt uit het dinsdag gepubliceerde sectorrapport van het UWV.

> Zie het rapport

Het banenverlies treft vooral de verpleging, verzorging en thuiszorg. In de afgelopen drie jaar raakten al 22.000 werknemers in de zorg hun baan kwijt. Vanaf 2017 komen er door de vergrijzing weer wat banen bij, vooral in de thuiszorg.

Voor de gehandicaptenzorg gaat UWV voor de periode 2012 tot 2017 uit van een afname met 10.000 banen en ruim 5.000 banen bij de ziekenhuizen. In de geestelijke gezondheidszorg blijft de werkgelegenheid nagenoeg stabiel tot 2017.

Bij de overige zorg, bijvoorbeeld de huisartsenpraktijken, stijgt het aantal banen naar verwachting met 10.000. Dat komt vooral door de overheveling van taken naar huisartsen en andere eerstelijnsaanbieders.

Vooral minder vraag naar lager opgeleiden
UWV voorziet dat er de komende jaren vooral minder vraag is naar lager opgeleide (thuis)zorgmedewerkers die kleine ondersteunende taken doen. De zorgvraag wordt complexer. Zorgverleners moeten ook een regierol op zich kunnen nemen.

Bron: UWV, 16 juni 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.