"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Euro Planit: met scholing medewerkers duurzaam inzetbaar

Euro Planit schoolt medewerkers voor duurzame inzetbaarheid

Mijn naam is Manon ter Horst.
Ik ben vestigingsmanager bij Euro Planit in Drenthe en Twente.

Duurzame inzetbaarheid van mensen, perspectief bieden in werk, dat gaat mij aan het hart. Ik stel daarvoor graag mijn kennis en ervaring van de arbeidsmarkt ter beschikking.

Euro Planit is meer dan een uitzendbureau. Wij bieden ook mogelijkheden voor een vaste baan, een goede loopbaanontwikkeling en nog veel meer. Dit doen wij vanuit onze vier vestigingen in Noord-Oost Nederland.

Wij zien dat de vraag naar goed opgeleid vakpersoneel in de technische beroepen alleen maar groter wordt. Zo zien wij ook dat in toenemende mate wordt gezocht naar meer ervaren personeel in logistieke- en (specifieke) productieomgevingen. Binnen deze bedrijven vraagt automatisering om nieuwe vaardigheden van medewerkers. Daar zullen wij vaker op moeten ‘voorsorteren’ en door middel van gerichte scholing onze flexwerkers moeten voorbereiden. Voor diverse technische beroepen leiden wij ook zij-instromers op, zodat we hen kunnen begeleiden naar banen die werkzekerheid bieden, ook op langere termijn.

STOOF-online

Euro Planit zet stevig in op duurzame inzetbaarheid van mensen. Wij zetten ons regionaal in voor gemotiveerde personen die zich willen blijven ontwikkelen in het vakgebied of een zorgvuldige overstap willen maken naar een ander vak. Wij stimuleren dat werkenden mee kunnen gaan in de veranderende arbeidsmarkt en langer inzetbaar zijn. Toen STOOF (Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche) ons vroeg om deel te nemen aan de klankbordgroep MKB om mee te denken over duurzame inzetbaarheid van flexkrachten, zeiden wij dan ook zonder aarzeling, JA!

In de huidige arbeidsmarkt moet je anders durven denken, kritisch kijken naar hoe vraag en aanbod op elkaar aansluiten en uitgaan van de medewerker. Wij bemiddelen in de sectoren Techniek, Industrie, Logistiek en IT. In deze sectoren is er al enige tijd een tekort aan medewerkers. Bij ons staat de medewerker centraal. Wat drijft de medewerker om te werken, wat zijn de ambities en hoe kunnen wij daar ons steentje aan bijdragen en zorgen voor duurzame inzetbaarheid van de medewerkers?

Zij-instroom, opleiding van vakmensen voor Techniek
Wij merken dagelijks dat er grote vraag is naar goed opgeleide vakmensen in de Techniek, en dan met name in de Metaalsector. Zo hebben wij met verschillende opdrachtgevers in de verspanende sector gekeken hoe wij het tekort aan CNC draaiers/frezers kunnen oplossen.

Zij-instroom is de oplossing. Dat pakken we grondig aan, wij gaan niet over één nacht ijs. Wij leveren mensen die echt hun vak verstaan en een gemotiveerde keuze voor de richting hebben gemaakt. Dat wil zeggen, wij brengen ze op een (verspanings)niveau 3, middels een opleiding met de duur van één jaar.

De vacature voor dit opleidingstraject staat op onze website, en wij brengen deze kans actief onder de aandacht van potentiële kandidaten. Een van onze zij-instromers voor dit traject komt uit de logistiek, een andere instromer was onderhoudsmonteur bij een fastfood keten, die veel ’s nachts moest werken. Hij wilde zich graag specialiseren als vakman, bij voorkeur in een dagdienst.

Op dit moment hebben wij twee medewerkers die via Euro Planit een gerichte opleiding volgen. Zij zien voor zichzelf perspectief als gekwalificeerd vakman in de Metaal en kunnen zich verder ontwikkelen. Belangrijk hierbij is dat opdrachtgevers tevreden zijn met dit systeem. Dit vinden wij fantastisch, dit zijn duurzaam inzetbare medewerkers!

Wij zetten graag de STOOF opleidingsvouchers in om meer medewerkers duurzaam inzetbaar te maken, vooropgesteld dat de medewerker zelf de richting bepaalt en kiest voor de opleiding. Daarnaast worden in de logistiek de eisen die aan medewerkers worden gesteld ook groter. Daarom bieden wij medewerkers bijvoorbeeld hef- & reachtruck, veilig hijsen en ADR opleidingen.

Gezien het tekort aan gekwalificeerde lassers, leiden we op dit moment in de Achterhoek tien lassers op voor mig/mag niveau 2. Ook in de foodsector werken wij samen met een bureau voor ‘training on the job’. Middels een BBL opleiding, op maat gemaakt voor het bedrijf, leiden wij productiemedewerkers op tot operator. Zo bieden we de productiemedewerker meer perspectief en uitdaging in zijn functie.

Met de Werkpleinen van het UWV wordt samengewerkt om mensen weer te laten instromen bij opdrachtgevers. Dat is wederzijds leerzaam. Elke stap in ontwikkeling is er één.

Met onze initiatieven laten wij zien dat wij het belangrijk vinden om in de ontwikkeling van medewerkers te investeren. Daarnaast zien onze opdrachtgevers dat wij er alles aan doen om vraag & aanbod passend te maken. Het werkt goed en is in het belang van alle betrokkenen.

Manon ter Horst, vestigingsmanager Euro Planit

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.