"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Forbo Flooring en Timing: duurzaam inzetbare medewerkers

Hoe werken Forbo Flooring en Timing samen aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers?

Sandra Berenpas

Ik ben Sandra Berenpas, werkzaam bij Timing sinds ruim twaalf jaar, waarvan de laatste drie jaar op de afdeling Sociale Zaken. Ik houd mij bezig met verschillende opleidingstrajecten en Publiek/Private Samenwerkingen. Perfecte match wat mij betreft. Ik mag mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de maatschappij door onze flexkrachten op te leiden en ze op weg te helpen naar een nog betere toekomst.
STOOF online.nl
Bij Timing willen we banen zo uitdagend en passend mogelijk maken. Daarom is het belangrijk dat iemand zich kan blijven ontwikkelen via doorgroeimogelijkheden in de bestaande of in een nieuwe functie. Toen STOOF mij begin vorig jaar vroeg om deel te nemen aan hun project Duurzame Inzetbaarheid (DI) zei ik daarom direct ‘ja’. In mijn functie als opleidingsadviseur en projectleider DI bij Timing spreek ik veel met collega’s en inleners over de duurzame inzetbaarheid van onze flexkrachten.
Forbo Flooring
Wij hebben ervoor gekozen het project bij twee inleners op te zetten. Eén van hen is Forbo Flooring in Coevorden. De vijftien flexkrachten die deelnemen aan het project DI zijn werkzaam als productiemedewerker/operator. Dit werk kan op de lange termijn als zwaar gezien worden mede door het werken in de verschillende ploegendiensten. Door de zwaarte van het werk is het belangrijk als werkgever rekening te houden met hun duurzame inzetbaarheid. Door hun deelname aan workshops in het kader van DI hebben ze ervaren dat Timing aandacht heeft voor hun loopbaanwensen, mede dankzij de project-intercedenten bij Forbo, Maaike Stokkink en Anouk Kuipers, die wij hier speciaal voor hebben getraind.

Duurzame inzetbaarheid gaat bij Forbo over gezondheid, werkplezier en ontwikkeling. Ontwikkeling start bij nieuwe medewerkers. De flexkrachten zijn voor Forbo potentiële nieuwe medewerkers. Forbo vindt als werkgever dat duurzame inzetbaarheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De regie ligt bij de medewerker en Forbo faciliteert het. De ontwikkeling van de medewerkers is dan ook een belangrijk gezamenlijk thema. Forbo is daarom een mooie samenwerking aangegaan met Timing en de opleider Litop voor het opleiden van haar (flex-)medewerkers tot Operator. Aanleiding voor deze samenwerking is dat Forbo door de groei van de organisatie naarstig op zoek is naar goede en bij voorkeur goed opgeleide mensen. Forbo heeft ontzettend mooie, maar ook complexe en interessante technische processen. Daarnaast heeft Forbo helaas ook te maken met een vergrijzende bezetting. Het werk verandert door de groei van de organisatie. Dit vraagt om uitstekende kennis, ervaring en goede vaardigheden. Kortom, het vraagt om medewerkers die flexibel zijn en binnen een kort tijdsbestek volledig zijn in te zetten. Forbo zoekt daarom medewerkers met een goede basis qua opleiding, met name Operators A en B en MTS geschoolde mensen. Door de toenemende krapte in de arbeidsmarkt aan technisch geschoolde mensen, wordt het steeds lastiger om deze mensen te werven. Daarbij wil Forbo de kennis en ervaring die ze binnen hebben, ook graag houden. Ze willen deze medewerkers graag motiveren en stimuleren om zich te ontwikkelen en met hun kennis en expertise het werk op de best mogelijke manier kunnen doen.
Timing
Timing wil niet alleen een uitzendbureau zijn, maar ook zeker een sparringpartner op het gebied van het meedenken bij duurzame personeelsinzet. Daar hoort bij dat we de flexkracht ervan bewust willen laten worden dat Timing zich inzet voor hun duurzame inzetbaarheid en dat Timing voor de inlener optreedt als adviseur op het gebied van DI. Daarnaast willen we waarde toevoegen voor de intercedenten door een verdiepingsslag in hun rol te creëren als DI-adviseurs binnen onze organisatie. Daardoor hopen we dat we meer DI-uitzendkrachten kunnen plaatsen.

Wij leren nog elke dag en zeker wat dit onderwerp betreft. Aan het einde van het project hebben wij samen met onze flexkrachten drie verschillende workshops in het kader van Vitaliteit en Loopbaan doorlopen. We hopen ze daarmee meer inzicht te hebben gegeven in de mogelijkheden binnen en buiten hun werktijd. Om dat te realiseren geven we de flexkrachten bijvoorbeeld toegang tot alle online trainingen van GoodHabitz, de app TipTrack en mogen ze deelnemen aan een preventief medisch onderzoek waarbij uiteraard alle privacyregels in acht worden genomen. De flexkrachten delen alleen de informatie met onze intercedenten die zij willen delen.

Timing is van mening dat flexkrachten moeten doen waar ze goed in zijn. Iedereen heeft recht op prettig werk om trots op te zijn. Want werk is belangrijk. Natuurlijk om geld te verdienen, maar zeker ook in het kader van zelfontwikkeling en het opdoen van sociale contacten. Dat is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn steeds meer mensen voor wie het lastig is om een fijne baan te vinden, bijvoorbeeld omdat ze te laag zijn opgeleid, de taal niet spreken of een beperking hebben. Dat wil Timing door het project DI gaan veranderen en de eerste stappen zijn daarvoor gezet. Wij doen!

Sandra Berenpas, werkzaam bij Timing, afdeling Sociale Zaken

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.