"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loondoorbetaling bij ziekte, alternatieven bespreekbaar


Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken houdt niet langer vast aan de afspraken in het regeerakkoord over loondoorbetaling na ziekte.

De minister staat open voor alternatieven, nadat MKB-Nederland dit weekend scherpe kritiek heeft geuit.

De bedoeling was om ondernemingen met minder dan 25 werknemers te ontzien, zij zouden maar één jaar verantwoordelijk blijven voor doorbetaling en reïntegratie van langdurig zieke werknemers. Nu is dat twee jaar.

MKB-Nederland zegt dat er grote problemen dreigen met de uitvoerbaarheid van de maatregel. Lees meer

Kleine werkgevers willen dat grote verzekeraars al na drie maanden hun betaling en re-integratietaken overnemen. Het echte probleem zit niet zozeer in de kosten (premielasten), maar in de regeldruk voor kleine ondernemers; bovendien beschikken zij vaak niet over de menskracht en de hr-expertise.

Verzuim gedaald, maar neveneffect is meer flexwerk
Toch is het verzuim sterk gedaald door de lange loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Een neveneffect is echter, dat werkgevers vermijden om personeel in vaste dienst te nemen en vaker werken met flexwerkers. Zo wentelen ze de sociale risico’s af op de gemeenschap, zegt hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer. “Dat maakt het lastig te zeggen of het resulterende effect positief of negatief is.”

Bron: MKB-Nederland, Telegraaf, FD, 12 maart 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.