"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Hogere ontslagvergoeding door uitspraak Hoge Raad

Als een werkgever werknemers zonder goede reden ontslaat, dan hebben de ontslagen werknemers kans op een hogere ontslagvergoeding dan nu in de wet staat. Dat kan het gevolg zijn van een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Maar de ontslagen werknemer moet dan wel een rechtszaak aanspannen. Dat deed ook een kapster die na vijfentwintig jaar trouwe dienst werd ontslagen bij een kapperszaak in Bunschoten-Spakenburg.

Ontslag zonder goede reden
De nieuwe eigenaren van de zaak hadden haar volgens de rechter zonder goede reden ontslagen. Daarom had ze, naast een transitievergoeding, ook recht op een ontslagvergoeding van 4000 euro. De advocaat van de vrouw had zo’n 60.000 euro geëist.

Persoonlijke omstandigheden
De Hoge Raad oordeelde dat een schadevergoeding van een paar duizend euro niet altijd voldoende is om de werkgever op de vingers te tikken. Bovendien werd in het bedrag geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden van de ontslagen werknemer.

Individuele rechtvaardigheid
“Van dit soort bedragen schrikken werkgevers niet”, zegt hoogleraar arbeidsrecht en advocaat Stefan Sagel in de Volkskrant. Volgens hem is “de individuele rechtvaardigheid terug in het ontslagrecht”. Hij stelt dat “zeker voor werknemers die altijd goed hebben gefunctioneerd en nog lang hadden kunnen doorwerken, flink zal moeten worden betaald”.

Billijke vergoeding
Sinds 2015 konden ontslagen medewerkers rekenen op een transitievergoeding van maximaal 76.000 euro of een jaarsalaris als ze twee jaar of langer in dienst waren bij een bedrijf. Daarnaast is er nog een billijke vergoeding die een werknemer via de rechter toegewezen kan krijgen, die vergoeding varieerde tot op heden van 1 tot 26 maandsalarissen.

De ontslagen kapster, die 4,5 uur per week werkte en daarvoor een inkomen van 224,51 euro bruto per maand ontving, wil bijna 60.000 euro, dat is het bedrag dat zij tot haar pensioen misloopt. De Hoge Raad heeft vrijdag besloten dat de kapster en haar advocaat dat bedrag mogen eisen. De rechtbank in Den Bosch moet binnenkort bepalen of de kapster de vergoeding die zij eist ook daadwerkelijk krijgt toegewezen.

Bron: Rechtspraak.nl en NOS, 3 juli 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.