"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Alles over één kam?

Deze column van Marco Bastian, Directeur NBBU, werd eerder gepubliceerd op NBBU.nl

“Vorige week werd ik benaderd door een NBBU-lid, een uitzendondernemer, die zich onaangenaam verrast toonde over de negatieve berichtgeving over de uitzendbranche.

Wat is dat toch, vroeg hij zich af, dat je als integere ondernemer die alle regels naleeft iedere keer weer geconfronteerd wordt met allerlei onwaarheden? Dat alle uitzendbureaus ondanks alle normeringen, controles en certificaten over één kam worden geschoren?

Ik heb deze ondernemer gebeld en gezegd hoe jammer ik het vind dat het negatieve frame waarin de uitzendbranche wordt geplaatst oplossingen voor de arbeidsmarkt in de weg staat. En dat we hard werken aan een positief tegenwicht, dat we, in tegenstelling tot het negatieve frame, gedegen en genuanceerd onderbouwen.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher herriep in mei de mogelijkheid tot sectorverloning onder het mom van ‘de vervuiler betaalt’. Dankbare woorden voor een sector die veel WW-gerechtigden juist weer aan werk helpt, onder wie veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het besluit is bedoeld als stap richting moderne zekerheid op de arbeidsmarkt, verkondigde de minister in een Facebook-post. Hoe hij met deze maatregel wil bijdragen aan de groei van het aantal vaste banen – zijn stokpaardje – blijft ondertussen een raadsel.

De minister verwijst naar een stuk in Trouw over het lerarentekort in het onderwijs. Scholen schakelen uitzendbureaus in om de gaten in de lesroosters te dichten. Maar is dat de schuld van de uitzendbureaus? Zij helpen scholen juist uit de brand met personeel waar de scholen zelf niet in wilden investeren. Dat wordt in het stuk ook gesteld. Daarin wordt nota bene uitgelegd dat het voor leerkrachten een voordeel heeft om op verschillende scholen te worden ingezet, te profiteren van flexibele werktijden en minder administratieve rompslomp. De aangehaalde leerkrachten benadrukken hun positieve ervaringen met uitzendbureaus. Heeft de minister niet goed gelezen?

Als NBBU kijken we liever verder dan de waan van de dag. Dat is ook hard nodig, want de wereld verandert sneller dan een gemiddeld formatie-overleg. Zekerheid blijft onverminderd belangrijk, zoals ook de leerkrachten in het Trouw-artikel aangeven. Maar er zijn meerdere vormen van zekerheid en een vaste baan is allang geen garantie meer voor de toekomst. Daarom is het zo jammer dat de minister geen oog heeft voor de veranderende betekenis van het begrip zekerheid. Richt je op inkomenszekerheid, stelde publiek denker Victor Broers onlangs op ons evenement de Arbeidsmarkt van Morgen. Creëer een situatie waarin mensen in wisselende tijden ongeacht de contractvorm aan het werk blijven en hun inkomen behouden en je bereidt je arbeidsmarkt voor op de toekomst.

Kijken naar de toekomst en mensen aan het werk helpen en houden, door hen op te leiden en veerkrachtig te maken, dat is in ieders voordeel. Daar willen wij open de dialoog over aangaan. Leg je oor te luisteren bij wetenschappers en stap uit je pessimistische comfort zone, dan komen we tot oplossingen, banen en inkomenszekerheid.
Flexwerk is goed, ik blijf het benadrukken. Flexwerk zorgt ervoor dat mensen aan het werk komen en blijven, een inkomen hebben en zich kunnen ontwikkelen. Je kunt daar, aan de leiband van de vakbonden, wel een negatief frame omheen timmeren, maar dan ontken je de wezenlijke toegevoegde waarde van flex en ga je werkelijke oorzaken van problemen uit de weg. Dat is niet alleen spijtig, maar ook laakbaar.”

Marco Bastian, Directeur NBBU

Marco Bastian is NBBU-directeur. Hij is direct betrokken bij de beleidsvorming in de flexbranche.