"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Inspectie SZW Jaarverslag 2016: meer onderbetaling en arbeidsongevallen

De Inspectie SZW heeft het Jaarverslag 2016 gepubliceerd.

Onderbetaling van werknemers en het stijgend aantal arbeidsongevallen baren de Inspectie SZW grote zorgen. De Inspectie vindt dat ‘mensen altijd boven productie moeten gaan’. In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Ook zien de inspecteurs en rechercheurs dat er werknemers uitgebuit worden. Werkuren die niet worden uitbetaald, uurtarieven die niet kloppen en het ten onrechte inhouden van vergoedingen op het salaris.

Dit staat te lezen in het Jaarverslag 2016 van de Inspectie SZW. Volgens inspecteur-generaal Marc Kuipers ‘zijn onderbetaling en arbeidsongevallen belangrijke fenomenen waar de Inspectie SZW zich steeds meer zorgen over maakt’.

Door arbeidsongevallen kwamen 70 werknemers ’s avonds niet meer thuis. Maar liefst 19 slachtoffers meer dan in 2015. Het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen steeg in 2016 met 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer.

“Werknemers die de ultieme prijs betaalden voor vaak onnodige fouten. Als bedrijfsleven en overheid hebben we de morele plicht om van hun dood te leren. Al deze offers raken niet alleen de bedrijven waar dit is gebeurd, maar ook alle ondernemingen waar datzelfde ongeval morgen plaats kan vinden. Ook als overheid moeten we ons maximaal inspannen om herhalingen te voorkomen”, aldus Marc Kuipers. “De inspectie SZW zet zich daar dagelijks voor in. Waar het kan, doen we dat samen met het bedrijfsleven. Daar waar de wil is van de integere ondernemer en waar de werknemer boven winst gaat. Waar dat niet het geval is vervullen we onze rol als strenge toezichthouder en grijpen we in. Met alle instrumenten die we hebben om misstanden aan te pakken. Maar vooral ook om ze te voorkomen”.

Een ander fenomeen in het jaarverslag dat uitdrukkelijk naar voren komt, is de uitbuiting van werknemers. Systematische onderbetaling, te lange werkdagen en het ten onrechte laten betalen van vergoedingen worden stelselmatig door de Inspectie geconstateerd. Het handhavingspercentage bij controles hierop bedraagt 40%. Volgens de Inspectie worden door deze bedrijven bewust de wettelijke regels overtreden. Daarnaast is er een categorie die actief de mazen van de wet opzoekt. Met constructies die mogelijk naar de letter van de wet standhouden, maar die vervolgens op allerlei onwenselijke manieren worden toegepast.

Marc Kuipers: “We zetten onze inspectiecapaciteit hier gericht op in. Samen met anderen zoals de NVWA, de ILT en de Belastingdienst. Niet alleen bij het uitvoeren van inspecties, maar ook om te zien hoe we beter gebruik van elkaars databestanden maken. Door het koppelen van de informatie komen we sneller tot gerichte analyses en conclusies. Zodat we zo gericht en efficiënt mogelijk daar kunnen zijn waar dat het hardste nodig is”.

Ook wordt in het jaarverslag ingegaan op de maatschappelijke effecten van het werk van de Inspectie. Tot nu toe werd de effectiviteit van de Inspectie vooral beoordeeld aan de hand van het aantal uitgevoerde inspecties en de boetes die werden opgelegd. Maar een inspectie kan uren duren, dagen of weken. Een verantwoording met cijfers stimuleert daarbij korte inspecties, terwijl het de samenleving gaat om maximaal effect. Om die reden richt de Inspectie SZW zich in haar verantwoording meer op deze maatschappelijke effecten.

Bron: Inspectie SZW, 18 mei 2017

Arbeidsongevallen vaak met uitzendkrachten
De inspecteur-generaal van Inspectie SZW waarschuwt voor overhaaste, onvoorbereide inzet van flexkrachten. “Als winst boven veiligheid gaat, krijgen tijdelijke werknemers onvoldoende instructies, of ze beheersen het Nederlands onvoldoende.”

In het jaarverslag staat een schrijnend voorbeeld: Een uitzendkracht kreeg op zijn eerste werkdag ter plekke uitleg over hoe een hoogwerker te bedienen. Hij had hier geen ervaring mee. Tijdens het verplaatsen van de machine, kantelde de hoogwerker. De werknemer werd gelanceerd en overleed aan de gevolgen van de val. De uitlener zei niet te weten wat voor werk de uitzendkracht moest doen. “Wij hebben puur handjes geleverd.”

Uitzendkrachten zijn dus een kwetsbare groep, benadrukt de Inspectie SZW.

Bron: Trouw, 18 mei 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.