Advertorial – deze informatie is gesponsord
loading
views

Recruitment: een vak apart

Recruitment: een vak apart

Recruitment: een vak apart

Ruim een jaar geleden heb ik samen met mijn collega de kans gekregen om binnen het bedrijf Werkis de werving & selectietak op te zetten. Dit was de start van QOORE Recruitment. Wij kwamen allebei uit het uitzenden, maar hadden weinig tot geen ervaring met werving & selectie trajecten. Een mooie uitdaging dus!

En hoe start je?
Hoe beginnen jullie eigenlijk? Waar gaan jullie de kandidaten vinden? Hoelang duurt een traject? Zomaar een aantal vragen van collega’s. Hier hadden wij eerlijk gezegd nog geen antwoorden op. Volgens mij begint het altijd met een flinke dosis motivatie gevolgd door bepaalde kennis en vaardigheden.

QOORE? Een gaaf merk!
Wij willen met QOORE Recruitment een gaaf merk neerzetten, waar onze doelgroep zich mee kan identificeren en graag bij wil horen. Wij geloven dat recruitment dan ook steeds meer richting marketing gaat. Daarnaast veranderen technologische ontwikkelingen het landschap van recruitment sterk, wat een grote impact heeft op de werkwijze. Los hiervan, geloof ik dat mensen bemiddeld willen worden door mensen en dat persoonlijk contact altijd een centrale rol blijft spelen. In welke vorm dan ook.

Vaardigheden maken de recruiter!
Recruitment is voor mij dan ook een vaardighedenberoep, maar kennis van het vak helpt uiteraard om een goede recruiter te worden. Vaardigheden die naar mijn mening onmisbaar zijn voor een goede recruiter zijn empathisch vermogen en authenticiteit. Echter, dit heb je of niet en valt dan ook niet tot nauwelijks te leren.
Kennis van het vak kun je daarentegen wel degelijk opdoen en daar heeft de Hogeschool voor Recruitment mij goed bij geholpen. Het begon al door me bewust te maken van het proces. Wat moeten wij recruiters eigenlijk allemaal doen om tot een plaatsing te komen? Best veel, werd duidelijk.

Leren van en met experts
In de daarop volgende lessen hebben we bij alle facetten van het recruitmentproces stil gestaan. Experts uit het werkveld zoomden in op deze onderwerpen en er was ruimte voor discussie. Daarnaast zit je met een groep collega’s in een klas wat ik als zeer leerzaam heb ervaren. De een met wat meer ervaring dan de ander, maar iedereen is op zijn of haar eigen manier met het vak bezig. Zo leer je van experts en collega’s en gebruik je de kennis die bij je past. Je bent als recruiter immers authentiek 😉.

Portfolio
De examenopdracht, naast het mondelinge, sloot hier naar mijn mening perfect op aan. Namelijk, het presenteren van een persoonlijk portfolio. Wat je hier allemaal in mee nam mocht je zelf bepalen. Zolang je het maar kon beargumenteren en het bij je past als persoon.

Imiddels ben ik vier maanden aan het werk als recruiter bij QOORE Recruitment en pas ik veel kennis toe in de praktijk. Ik denk dat deze opleiding nieuwe inzichten biedt voor zowel beginnende als ervaren recruiters. Een aanrader dus.

Nick Wijenberg
qoore.nl

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek