"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Minister Asscher beantwoordt vragen over wijziging WML

| Download Wet Minimumloon en minimum vakantiebijslag | WML |

Minister Asscher geeft antwoord op vragen over wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

In verband met de grote gevolgen van deze wetswijziging voor werkgevers en werknemers heb ik recent een aantal vragen over deze wetswijziging aan (demissionair) Minister Asscher gesteld. Op 2 mei 2017 heeft Minister Asscher hier antwoord op gegeven.

Vraag 1:
Hoe moet artikel 12 lid 1 Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) (nieuw) worden gelezen?

Antwoord Minister Asscher:
“Artikel 12, eerste lid, waar u naar verwijst, ziet er inderdaad op dat het wettelijk minimumloon naar rato wordt vermeerderd indien een werkgever met een werknemer een langere arbeidsduur overeenkomst dan de NAD. U stelt terecht dat in de praktijk werkgevers en werknemers vaak niet een langere (of kortere) arbeidsduur dan de NAD overeen komen, maar dat zij wel in de praktijk meer werken dan de NAD. Ook dit is beoogd te regelen in de wet. Indien de omvang van de arbeid niet is overeengekomen, wordt op grond van het nieuwe artikel 12, tweede lid, de feitelijke arbeidsduur afgezet tegen de NAD voor de berekening van het wettelijk minimumloon. Ook zijn er situaties dat er feitelijk meer wordt gewerkt dan de werknemer en de werkgever zijn overeengekomen. Voor deze situatie is met de wet een nieuw artikel 13a in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag ingevoegd. Indien de werknemer binnen de uitbetalingstermijn feitelijk meer werkt dan de overeengekomen arbeidsduur, dient een evenredige vermeerdering van het minimumloon plaats te vinden op grond van het nieuwe artikel. Ook indien de werknemer deze langere arbeidsduur niet is overeengekomen, maar de arbeid wel feitelijk verricht, is dus met artikel 13a beoogd dat naar rato het wettelijk minimumloon hierover wordt betaald. Op grond van dit nieuwe artikel is het ook mogelijk dat deze uren niet worden uitbetaald, maar worden gecompenseerd in betaalde vrije tijd binnen de overeengekomen arbeidsduur.”

Het komt er in de kern op neer dat een werknemer over alle uren die hij/zij werkt recht heeft op het wettelijk minimumloon.

Ter illustratie
Normale arbeidsduur (NAD): 40 uur per week
Gewerkte uren: 44 uur per week
Werknemer heeft niet alleen over de 40 “normale uren” behorend tot de NAD recht op het wettelijk minimumloon, maar ook over de vier extra (overuren) gewerkte uren. Wel geeft Minister Asscher aan dat de overuren (in casu de vier extra gewerkte uren) gecompenseerd kunnen worden in vrije tijd in plaats van dat ze worden uitbetaald. Dit klinkt alleen wat romantischer dan het in werkelijkheid is. Er gelden namelijk wel wat restricties, zeker voor de uitzendbranche. Artikel 13a lid 2 WML (nieuw) geeft namelijk aan dat een compensatie in vrije tijd (geheel of gedeeltelijk) alleen kan worden overeengekomen bij cao. In artikel 13a lid 3 WML (nieuw) is vervolgens aangegeven dat in een uitzendsituatie (terbeschikkingstelling onder toezicht en leiding van een derde) de compensatie in vrije tijd alleen kan als dit in de cao van de inlener mogelijk is gemaakt. Dit betekent dat niet de ABU of de NBBU kunnen bepalen dat de compensatie in vrije tijd voor wat betreft de overuren mogelijk is, maar dat naar de zogenoemde inleners cao moet worden gekeken. We weten inmiddels dat veel inleners-cao’s niet echt zijn geschreven op het inlenen van uitzendpersoneel en de nodige afstemming tussen de ABU-/NBBU-cao en de inleners-cao nog wel eens ontbreekt. De ABU en NBBU doen er in ieder geval goed aan dit punt mee te nemen in de nieuwe uitzend-cao.

Vraag 2:
Heeft de werknemer recht op vakantiebijslag over het loon dat betaald wordt voor overuren?

Antwoord Minister Asscher:
Minister Asscher geeft aan dat inderdaad over het loon voor overuren ook minimumvakantiebijslag dient te worden betaald.

Vraag 3:
Vallen overuren (die dus onder het loonbegrip uit de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag vallen) ook onder de restricties van verrekening/inhouding van wettelijk minimumloon?

Antwoord Minister Asscher:
Overuren zijn niet langer meer uitgezonderd van het loonbegrip door de wetswijziging. Hierdoor mag het loon voor overwerk voor zover dit het wettelijk minimumloon betreft, niet meer in de volle omvang worden uitgeruild voor onbelaste kostenvergoedingen op grond van de ET-regeling uit de ABU-/NBBU-cao. Dit betekent concreet gezegd dat per inwerkingtredingsdatum van deze wetswijziging (1 januari 2018) overuren niet langer meer in de volle omvang mogen worden uitgeruild. De restricties die gelden voor het verbod op inhoudingen en verrekeningen met het wettelijk minimumloon gelden dus ook voor overuren (althans het deel dat behoort tot het wettelijk minimumloon).

De antwoorden van (demissionair) Minister Asscher bevestigen dat door de wetswijzing de uitruilcapaciteit voor uitzendondernemingen behoorlijk wordt beperkt. Immers, tot nu toe kunnen overuren in de volle omvang worden uitgeruild (althans wel met inachtneming van de ABU-/NBBU-cao-bepalingen). Vanaf 1 januari 2018 gaat dit veranderen en gelden er ook restricties voor overuren. De inmiddels befaamde 25%-norm van het wettelijk minimumloon voor inhouding/verrekening van huisvestingskosten geldt dus vanaf 1 januari 2018 ook voor overuren (althans het wettelijk minimumloon deel).

De wetswijziging heeft voor de uitzendbranche grote gevolgen, maar het biedt ook wel weer kansen. De ABU en NBBU doen er goed aan deze kansen mee te nemen in de nieuwe uitzend-cao. Naast de mogelijkheid tot compensatie van overuren in vrije tijd, schuilt er bijvoorbeeld ook een kans in het aanwenden van vakantiebijslag (het liefst in de volle omvang) voor de uitruilcapaciteit binnen de ET-regeling.

Hendarin Feyli, Van Riel & Feyli Advocaten te Oisterwijk

Hendarin Mouselli is advocaat arbeidsrecht en medeoprichter van VRF Advocaten.