"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Technologie verandert spelregels arbeidsmarkt

De economie verandert radicaal door technologische ontwikkelingen.

Daarom zijn er nieuwe spelregels nodig, waarbij iedereen meedeelt in het succes van de winnaars.

Dat vindt Eric Bartelsman, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij gaf een interview aan het FD op het Tinbergen Instituut aan de Amsterdamse Zuidas.

Bartelsman, interview FD
De economische wetenschap heeft het antwoord niet op robotisering en globalisering.
Ook de politiek heeft geen antwoorden voor het verdwijnen van bestaande banen en een verder scheeftrekken van de inkomensverdeling. In de verkiezingsprogramma’s was er nauwelijks aandacht voor.

Bartelsman verwacht dat big data, robotisering en kunstmatige intelligentie op termijn voor iedereen voordeel opleveren, mits we goed zijn voorbereid. “De politiek laat dit onderwerp voortwoekeren. Ze benoemt de angst van de mensen voor de gevolgen van de technologische veranderingen in de samenleving niet,” zegt hij.

Hij doet suggesties voor nieuwe spelregels.
Ontwikkelaars van technologie dragen met hun uitvindingen in de praktijk allemaal bij aan het succes van de uiteindelijke winnaars in hun segment (denk aan de Google’s of Apple’s van deze wereld). Daarom zouden de verliezers van de technologische strijd moeten delen in de winst.

Ook consumenten van bijvoorbeeld mobiele telefoons dragen bij aan het slimmer maken van apparatuur, omdat zij voortdurend hun gebruiksdata leveren, waar de producenten geld aan verdienen. Daarom zouden ze daar een vergoeding voor moeten krijgen, zegt hij.

Technologie vereist andere oplossingen voor de arbeidsmarkt
“We voeren een achterhoedegevecht als de ontslagbescherming en de vaste banen de enige politieke oplossingen zijn. We zijn oplossingen aan het aanreiken waardoor de technologie minder snel kan doorbreken. Maar die komt er toch wel en is dan alleen maar disruptiever. Dus we moeten mensen voorbereiden op nieuwe taken. Over tien, twintig jaar ziet werken er anders uit.”

Drie aanbevelingen
Bartelsman vat zijn visie samen in drie spelregels
1. Laat bedrijven in een consortium samenwerken, waarin ook de bedrijven die de slag verliezen, meedelen in de winst.
2. Geef consumenten een vergoeding voor de data die ze leveren via hun telefoon of apparaten in huis die zijn gekoppeld aan het internet, want die vertegenwoordigen waarde.
3. Werknemers die hun baan verliezen, kunnen zich verenigen in een bedrijf of instelling die zijn leden continu bijschoolt in hun huidige werk, maar ook vooruit kijkt en hun nieuwe taken leert (duurzame inzetbaarheid).

Bron: FD, 11 maart 2017

Aanvulling redactie FlexNieuws:

De derde aanbeveling van Bartelsman lijkt sterk op het plan voor het Werknemersbedrijf, dat Please Payroll in 2014 lanceerde.

Werknemersbedrijf
“De arbeidsmarkt is gediend bij een nieuw type dienstverlening”, zo argumenteerde Please bij de lancering van dat idee. “Wij hebben de mogelijkheden laten onderzoeken door een groep deskundigen. Werknemersbedrijven bieden hoogwaardige flexibiliteit, met zekerheid en begeleiding voor de werknemers. Het idee geeft handvatten om de impasse op de arbeidsmarkt te doorbreken.”

‘Er moet iets komen wat er nu nog niet is’
Oprichter Jan Franken: “De bonden kiezen de verkeerde weg. Baanzekerheid afdwingen bij wet is als het reguleren van het weer: onmogelijk. Daarbij: een vast contract geeft slechts schijnzekerheid. Wat nodig is zijn gespecialiseerde werkgevers die blijvend investeren in mensen om ze zo courant te houden voor de arbeidsmarkt. Dat mag je van een gewone MKB-ondernemer niet verwachten. Er moet dus iets komen dat er nu nog niet is, en daarvoor doen wij nu het eerste concrete voorstel.”
Lees meer

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.