loading
views
2 reacties
Ed van Viegen

Betaalfatsoen krijgt eindelijk wettelijk kader

Ed van Viegen is verbonden aan Greyt, netwerk van branche gespecialiseerde controllers en financieel directeuren. Opgeleid als registeraccountant, richt hij zich op bedrijven in de flexmarkt. Hier kan hij zijn passie voor klantgerichtheid, efficiënte bedrijfsvoering en cijfers kwijt. Van Viegen werkte eerder onder andere bij PwC, Vitae, Manpower en FSGroep. In zijn blogs bekijkt hij cijfers van uitzenders op een andere manier en schrijft hij over het MKB vanuit de actualiteit. X

Betaalfatsoen krijgt eindelijk wettelijk kader

Met de Tweede Kamer-verkiezingen op komst is ‘fatsoen’ een veelgehoorde term. In eerdere blogs schreef ik over ‘het nieuwe fatsoen’ op het gebied van betaalgedrag. Over MKB ondernemers die leiden onder door grootondernemingen afgedwongen, onredelijke betaaltermijnen. En zo als bank worden gebruikt. Nu is er eindelijk goed nieuws: er komt een wettelijk kader voor fatsoenlijk betalen!

Kleinere leveranciers moeten binnen zestig dagen worden betaald door grootondernemingen waaraan ze leveren. Bedrijven die deze maximumtermijn overschrijden, kunnen in de toekomst op een boete rekenen. De Tweede Kamer nam afgelopen dinsdag het initiatiefwetsvoorstel van CDA en PvdA aan dat dit regelt.

Het goede aan het wetsvoorstel is dat er geen rechtsgang nodig is om als kleine leverancier een redelijke betaaltermijn te verkrijgen. Het wetsvoorstel regelt dat betaaltermijnen > 60 dagen van rechtswege nietig worden verklaard. De betaaltermijn wordt dan automatisch omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen, dat is de termijn die volgens het wetsvoorstel redelijk is. Zo is geen enkele discussie meer nodig over de vraag of betaaltermijnen > 60 dagen wel of niet mogen. Als de grootonderneming de wet overtreedt door de na 30 dagen verschuldigde handelsrente niet te betalen, dan is er alsnog een rechter nodig. Het is zeer de vraag of de grootonderneming het zo ver laat komen, want imagoschade is snel geleden.

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Vraag is ook hoe de handhaving op dit wetsvoorstel er uit zal zien. Hoe dan ook is het voor ondernemers prettig om zich tijdens onderhandelingen met grootondernemingen gesteund te weten door een wetgever die fatsoenlijk betalen vereist.

Ed van Viegen, GREYT

Reacties op dit artikel

 • Ed van Viegen
  Auteur: Ed van Viegen Datum:

  BKR voor bedrijven. Goed idee. Maar dan wel met een andere naam: BRW, oftewel Bureau Registratie Wanbetalers.

 • Auteur: Frank de Haan Datum:

  BKR registratie voor particulieren = 1 loket, die is er al.

  BKR registratie voor bedrijven = 1 loket (….).
  De vraag is wanneer dit wordt ingesteld.

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek