"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Loon tijdens loonsanctie

Tijdens periode van loonsanctie betaalt werkgever 70% van het loon

In Nederland hebben werkgevers bij arbeidsongeschiktheid van werknemers ten gevolge van ziekte gedurende twee jaren een loondoorbetalingsverplichting. Het komt met enige regelmaat voor dat een werkgever onvoldoende re-integratieverplichtingen heeft verricht, met als gevolg dat het UWV aan de werkgever een loonsanctie oplegt. Dit betekent dat de werkgever dan langer het loon moet doorbetalen aan de werknemer. Het UWV kan de werkgever dan verplichten tot maximaal een jaar het loon door te betalen.

De vraag is echter wat de werkgever gedurende de periode van een loonsanctie aan de werknemer moet betalen? In veel cao’s, waaronder ook de ABU-en NBBU-cao, is bepaald hoeveel loon werkgevers gedurende de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid dienen te betalen. In de uitzendbranche ligt dat (zeker in het eerste jaar) in ieder geval hoger dan het wettelijk minimum van 70% van het naar tijdruimte vastgestelde loon.

Het Gerechtshof Den Haag deed onlangs een uitspraak (ECLI:NL:GHDHA:2016:2717)over wat een werkgever moet betalen aan loon als de werkgever geconfronteerd wordt met een loonsanctie. De werknemer stelde zich op het standpunt dat de werkgever ook gedurende de loonsanctieperiode 100% loon moest doorbetalen, omdat dit ook gold voor de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid. Het Gerechtshof oordeelde dat het aannemelijk is dat partijen bij de afspraak over de loondoorbetaling in de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid zijn uitgegaan van de wettelijke loondoorbetalingsverplichting van twee jaar en hierbij dus geen rekening hebben gehouden met de periode van een eventuele loonsanctie.

Dankzij het arrest van het Gerechtshof Den Haag is duidelijk geworden dat in de periode dat een loonsanctie wordt opgelegd, de werkgever het wettelijk minimum van 70% van het naar tijdruimte vastgestelde loon dient te betalen, tenzij partijen anders zijn overeengekomen. Veel werkgevers zullen niets afwijkends zijn overeengekomen voor de periode van een loonsanctie. In de ABU-en NBBU-cao is niet concreet bepaald wat de werkgever moet betalen aan de werknemer, indien een loonsanctie wordt opgelegd. Dit betekent dat als er niets afwijkend is afgesproken, de werkgever in de periode dat een loonsanctie wordt opgelegd slechts 70% van het naar tijdsruimte vastgestelde loon hoeft te betalen.

Hendarin Feyli en Sander van Riel, Advocaten te Oisterwijk

Bron: Rechtspraak.nl

Hendarin Mouselli is advocaat arbeidsrecht en medeoprichter van VRF Advocaten.