"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Wet DBA – na verkiezingen verduidelijking voor zzp’ers

Het kabinet komt niet voor april 2017 met een verduidelijking in de handhaving van de Wet DBA.

Dat maakten Staatssecretaris Wiebes (Financiën) en Minister Asscher (Sociale Zaken) donderdag bekend in het debat met de Tweede Kamer over de uitwerking van de Wet DBA.

In de tussentijd mag de uitgestelde handhaving tot tenminste 1 januari 2018 “materieel worden gezien als een VAR”; het geeft zzp’ers de garantie dat ze niet hoeven te vrezen voor boetes.

De Staatssecretaris is van plan om zelfstandigen (de groep die voorheen werkte met een VAR) half januari hierover een brief te sturen en het gesprek aan te gaan met brancheorganisaties.

Ook geen boetes voor ‘normale’, goedwillende bedrijven
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) hamerde er donderdag in de Kamer op dat normale bedrijven niet hoeven te vrezen voor heffingen en boetes tot in ieder geval 1 januari 2018 wanneer zij zzp’ers in inhuren. Kwaadwillende opdrachtgevers die willens en wetens schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan, worden vanaf 1 mei 2017 wel aangepakt. De handhaving richt zich op de ernstigste gevallen van fraude, aldus Wiebes.

In de tussentijd wordt gekeken naar herijking van de begrippen ‘vrije vervanging’ en ‘gezagsverhouding’ in de arbeidswet.

Het element vrije vervanging is aan de onderkant van de zzp-markt geen probleem. Een stucadoor kan zichzelf bijvoorbeeld gemakkelijker laten vervangen dan een gespecialiseerde hoogopgeleide IT’er, die voor een specifieke opdracht wordt ingehuurd tegen een hoog tarief.

Zo is ook het criterium van de gezagsverhouding een struikelblok bij het bepalen van de status van uiteenlopende zelfstandig uitgevoerde beroepen.

De verschillende criteria die van toepassing kunnen zijn op het onderscheid tussen werknemerschap en zelfstandigheid kunnen per branche enorm uiteen lopen. Dat heeft de toetsing van de Wet voor de Belastingdienst niet eenvoudig gemaakt, zo verklaarde Wiebes.

Wiebes liet zich niet verleiden tot het in de tussentijd stellen van criteria zoals de hoogte van het tarief of de duur van een opdracht, waardoor wellicht de markt voor hogeropgeleide zp’ers weer zou kunnen worden vlotgetrokken. Hij staat in grote lijnen achter de aanbevelingen van de commissie Boot, die de werkwijze met de modelovereenkomsten heeft geëvalueerd.

Herinvoering van de VAR werd door de commissie Boot afgeraden en is in de ogen van de Staatssecretaris absoluut geen optie.

Risico-aversie bedrijven onderschat
Wel gaf hij voor het eerst toe dat de uitvoering van de Wet DBA heeft gefaald.
Een aspect daarvan is dat hij heeft onderschat hoe groot de risico-aversie van grote bedrijven is, die compliant willen zijn aan de Wet. Dit risicomijdende gedrag staat haaks op de ervaringen die de Belastingdienst heeft met grote bedrijven als het gaat om de loonaangifte.

Bronnen: FlexNieuws, NU.nl, FD, 8 december 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.