"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Politieke steun WWZ valt weg

| Wet Werk en Zekerheid | WWZ |

De regel uit de flexwet (WWZ) dat werknemers na twee jaar een vast contract moeten krijgen, verdwijnt zo goed als zeker na de verkiezingen.

VVD, CDA en D66 willen opnieuw het mes zetten in het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid.
Dat bleek dinsdagavond tijdens het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

“De wet is mislukt”, vindt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. “Er zijn zes keer meer flexcontracten bij gekomen dan vaste banen.”

In de praktijk staan mensen sneller op straat, meent Bas van ‘t Wout (VVD-Kamerlid). “Daarom zeggen wij: liever vijf jaar tijdelijke contracten dan na twee jaar op straat.”

VVD en D66 vinden dat minister Asscher mooie vergezichten heeft geschetst, die in de praktijk niet zijn gerealiseerd. lees meer

Kritische oppositie
De oppositie wees op de ‘mislukking’ van de WWZ en de Wet DBA over de arbeidsrelaties van zelfstandigen. Ook zou de 600 mln euro die Asscher heeft vrijgemaakt voor sectorale banenplannen, weinig hebben opgeleverd. Ook is hervorming uitgebleven van de twee jaar loondoorbetaling bij ziek personeel, waar met name kleinere bedrijven tegenaan hikken. Asscher komt woensdag aan het woord in de Kamer. Lees meer

Hypotheek
Meerdere partijen introduceren langjarige contracten, waarbij je als werknemer bijvoorbeeld een contract voor vijf jaar kunt krijgen. CDA-Kamerlid Pieter Heerma: “Dan heeft iemand geen vast contract, maar wel vijf jaar een baan. Ik denk dat veel jongeren dat liever hebben, dan na twee jaar ontslag. Met een vijfjarig contract kun je bijvoorbeeld een hypotheek krijgen.”

Bron: AD, 6 december 2016 en FD, 6 december 2016

Zie ook: Meer flexwerkers maken kans op perspectiefverklaring hypotheek

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.