"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ARTRA: Blijf up-to-date met loonberekening en wetswijzigingen

Financiële claims in flexbranche zijn onnodig, vindt mr. Gerrie de Hoop, expert arbeidsrecht & loonheffingen.

Hij is via 2XPlain aan ARTRA verbonden als trainer van onder andere de opleiding Inspecteur CAO Uitzendkrachten (SNCU), de ET-regeling, de WKR-scan en de opleiding PDL voor de flexbranche. Gerrie de Hoop is ook mede-auteur van het online Handboek voor de flexbranche.

In de praktijk blijkt dat flexorganisaties vaak moeite hebben om de stroom aan veranderingen bij te houden en wetswijzigingen door te voeren in de praktijk. Begrijpelijk, maar ook zonde want hiermee lopen bedrijven risico op fiscale claims én wellicht nog belangrijker, ze laten echt mooie kansen liggen!

Slimme administratieve processen
De wetgeving binnen de flexbranche verandert constant. Belangrijk is de steeds wijzigende wetgeving goed in de gaten te houden, Flexorganisaties zijn niet altijd in staat om veranderingen in het arbeidsrecht en loonbelasting tijdig en optimaal door te voeren in de praktijk. Het blijven werken volgens verouderde wetgeving kan grote gevolgen hebben.

De wetgeving rondom werkgeverschap is niet altijd even spannend en krijgt daardoor niet altijd de aandacht die het zou moeten krijgen. Het is belangrijk zicht te hebben op de mogelijke gevaren op fiscale claims. Doorgaans zijn dat zaken waar een uitzendbureau zich liever niet mee bezighoudt, maar zij moeten hier wel in thuis zijn om problemen bij inspecties te vermijden.

Juiste toepassing ET-regeling en WKR
De flexbranche moet de loonkosten goed regelen en blijven optimaliseren. Neem bijvoorbeeld de toepassing van de ET-regeling; een regeling voor buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Het is een vrij strikte regeling waar veel spookverhalen de ronde over doen. Dat is niet nodig als de regeling op de juiste manier wordt toegepast.
Ook missers rondom de WKR vragen aandacht. Het is essentieel dat de WKR goed geïmplementeerd is binnen een organisatie.

Berekening loonkosten
Flexorganisaties lopen ook geld mis doordat er onvoldoende kennis aanwezig is bij de medewerkers. Neem bijvoorbeeld een berekening van loonkosten; vaak wordt er volledig vertrouwd op de salarissystemen. Het systeem wordt heilig verklaard en mensen denken zelf niet meer na. Maar kloppen de variabelen? Wordt er gewerkt met de juiste percentages en weet je wat voor regeling er van toepassing is voor de uitzendkracht in een bepaalde fase?

Zie ARTRA – PDL nieuwe stijl (Praktijkdiploma Loonadministratie)

Bron: ARTRA, september 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.