"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Op bezoek bij Aart van der Gaag, oud-directeur ABU

Interview met Aart van der Gaag, oud-directeur en oud-voorzitter ABU, oud-directeur Start Uitzendbureau en Vedior.

Femke van Soest – FaseVijf – bezoekt Van der Gaag en stelt hem tien vragen.

Aart van der Gaag - Femke van Soest - interview FlexNieuws
Femke van Soest op bezoek bij Aart van der Gaag. Ze stelt hem tien vragen voor FlexNieuws.

Wat was je eerste baan?
“Na mijn studie Bedrijfseconomie in Rotterdam had ik maar één droom; ontwikkelingseconoom in een socialistisch ontwikkelingsland worden. Dus ging ik in 1975 naar Peru om de Peruaanse economen op een beter niveau te leren werken. Ben er twee jaar gebleven. Mijn eerste baan in Nederland was in 1977 bij de Federatie Sociale Werkvoorziening (het huidige Cedris). Indertijd een bedrijf van circa 20 medewerkers waar ik algemeen medewerker/manager werd. Hier heb ik ‘alles’ geleerd, ik kwam bij heel veel bedrijven, zag wat er speelde.”

Welke rol/baan heb je als laatste bekleed of bekleed je nu nog in de branche?
Aart van der Gaag met Jetta Klijnsma - 100000 banenplan“Op dit moment ben ik commissaris en ambassadeur van ‘100.000 banen’. Hiervoor ben ik ruim 14 jaar directeur van de ABU geweest en aansluitend nog 2 jaar voorzitter van de ABU.”

Wat is je het meest bijgebleven?
“Het eerste wat in mij opkomt is het telefoontje van de headhunter die mij benaderde om voor Start Uitzendbureau te komen werken. Een geweldige kans, ik werd plaatsvervangend directeur van Start Uitzendbureau. De doelstelling van Start was zoveel mogelijk mensen te bemiddelen naar vaste banen.

Echt een geweldige periode, Start maakte in die tijd geen winst, dit heb ik, met mijn team, weten te keren. Start werd winstgevend, we hadden durf, lef, creativiteit, energie, drive… we deden gewoon alles wat nodig was om mensen aan werk te helpen! We lieten ‘1000 bloemen bloeien’. Daar zag ik dat de private aanpak veel meer effect had op arbeidsmarkttransities dan de publieke aanpak.

Mark de Groot in gesprek met Aart van der Gaag over 100000 banenplan
Mark de Groot in gesprek met Aart van der Gaag over 100000 banenplan

Het tweede dat in mij opkomt is het opnieuw invoeren van de uitzendvergunning. Bijzonder, want als een bureau eenmaal een vergunning had, bleef deze voor eeuwig. Er was indertijd geen controle. Om controle en zelfregulering te kunnen organiseren zijn we een lobby gestart met PvdA, CDA, VVD en D66. Met groot succes, de uitzendsector was van een vijand een vriend geworden.

Via de uitzendbranche en bureaus vonden veel mensen werk, zowel jongeren, gehandicapten als ww-ers. Echt een overwinning dat we met deze lobby dit hebben weten te bereiken, de branche was professioneel, die mocht echt meespreken.”

Goede balans werk-privé. Hoe doe/deed je dat?
“Soms nooit, hahaha. Het zit in ‘de aard van het beestje’, overal waar ik kwam, trok ik werk naar mij toe. Ik hield nooit op, werk was mijn leven. Aan de andere kant vond ik mijn ontspanning in sport, roeien en waterpolo, maar ook door mijn interesse in cultuur. Als ik een congres had in het buitenland, bleef ik altijd een weekend of een paar dagen extra. Dan ging ik naar een museum, naar de opera of naar dansvoorstellingen. Hiervan kon en kan ik ontzettend genieten.”

Aart van der Gaag in een cartoon van André Troost, 1994
Aart van der Gaag in een cartoon van André Troost, 1994. Details zien? Klik voor grote afbeelding!

Wat is de moeilijkste beslissing die je hebt moeten nemen, qua werk?
“Dat was zonder meer mijn overstap van Start naar Vedior. Ik was plaatsvervangend directeur bij Start en werd benaderd door iemand van de Raad van Bestuur van Vedior. Heel naïef, dacht, we gaan gewoon een hapje eten. Vervolgens vroeg hij mij of ik bij Vedior wilde komen werken. Hier heb ik echt een paar maanden over na moeten denken. Het kriebelde wel.

Ik had altijd 4 tot 5 jaar ergens gewerkt en zat toen al ruim 5 jaar bij Start Uitzendbureau, ik deed al het werk, maar was ‘slechts’ plaatsvervangend directeur. Daarnaast was Start in die tijd een stichting. Ik werkte voor een relatief laag salaris. Bij Vedior kon ik echt eindverantwoordelijk worden met een mooi salaris.

Maar achteraf was Start toch mijn grote liefde. Start stond voor alles waar ik in geloofde, waar ik voor ging. Start was opgericht omdat niet iedereen een vaste baan kreeg. De organisatievorm was een stichting die voor diverse doelgroepen in de samenleving haar best deed. Zo deden we veel voor allochtonen en gehandicapten, heel bijzonder en van enorme waarde.”

Was er iemand die jou inspireerde of waar je van leerde?
“Jazeker, Thomas van Stokkum, mijn oude baas bij de Federatie Sociale Voorziening heeft mij de normen en waarden voor dit werk bijgebracht. Ik herinner mij nog steeds zijn uitspraak: “werk geeft structuur aan je leven”. Zo waar en nog altijd actueel. Naast Thomas heb ik de uitspraak van de Minister van Sociale Zaken Albeda (eind jaren ’80) nog op mijn netvlies. Hij zei: “Met duizenden tegelijk worden zij werkloos en we moeten hen één voor één terugbrengen.”
Een andere uitspraak die voor eeuwig in mijn geheugen staat gegrift, is: “Als je gehandicapt bent en je hebt geen werk, dan heb je meteen twee handicaps.”

Hoe selecteerde je de toppers voor jouw teams, waar keek je naar?
“Ik keek of ze zich goed hadden voorbereid en oprecht nieuwsgierig en betrokken waren. Ik keek naar hun ogen. Ogen moeten spreken, moeten meedoen. Een mooi verhaal zonder sprankelende ogen, dat raakt mij niet.”

Aart van der Gaag en Han Westerhof bij reünie SNCU
Aart van der Gaag en oud-vakbondsman Han Westerhof bij reünie SNCU. De onderhandelingen voor de oprichting van de ‘caopolitie’ voor de uitzendbranche werden gevoerd op een schip.

Waar ben je het meest trots op?
“De rode draad in mijn werkende leven is iets betekenen voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dit heeft mij altijd geboeid en boeit mij nog steeds.”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Tja, in 2000 heb ik ‘Het uitzendbureau van de toekomst’ opgericht. Internet kwam op, ik startte een virtuele vestiging met mijn team in de oude Van Nelle fabriek. De timing zat niet mee, het viel in de crisis van de internetbubble en net voor 9/11 (de aanslagen op het WTC in New York). We deden een forse investering, probeerden een virtuele vestiging te bouwen zonder tussenkomst van de mens. Inmiddels weten we wel beter. Een match tot stand brengen kan niet zonder de bemiddeling van de intercedent. Natuurlijk wordt er meer en meer digitaal afgehandeld, maar de menselijke factor blijft! Het moet efficiënter, goedkoper, marges staan onder druk. De rol van uitzenden zal nog wel iets veranderen, maar uiteindelijk is menselijke interactie niet te vervangen door welke computer dan ook.”

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn? Heb je een tip voor intercedenten?
“Ga voor een brede oriëntatie! Zorg dat je grondige kennis vergaart over de opbouw van de loonsom, maar ook over je omgeving, de sociale demografie, de werkloosheidscijfers, et cetera. Alleen dan word je een echte partner voor de bedrijven in jouw marktgebied. Je moet in jouw gebied dus een generalist zijn, maar op onderdelen een specialist. Je moet kunnen spelen met al deze elementen om ter plekke maatwerk te bieden. Alleen zo kun je mensen effectief laten in- en doorstromen op de arbeidsmarkt.”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf
met medewerking van Hinke Wever, FlexNieuws

 

Start, Task Team - 'De kruiwagen werkt' - op de foto's o.a. Aart van der Gaag
Het Task Team van Stichting Start – de voorloper van Start Uitzendbureau. Op de foto’s onder meer Aart van der Gaag als regio-directeur van Start en campagneleider van het Task Team.
Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.