"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

1 op 6 werknemers heeft te maken met pesten, discriminatie of intimidatie

Ruim 1,2 miljoen werknemers hadden het afgelopen jaar te maken met discriminatie, pesten en (seksuele) intimidatie op het werk.

In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burnout klachten. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start daarom vandaag een campagne om aandacht te vragen voor dit probleem.

Zie factsheet

Zeven extra verzuimdagen per slachtoffer
Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s heeft grote impact op de mensen die het overkomt. Daarnaast zorgt het naar schatting jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. De campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid richt zich op alle werkenden in Nederland. Ongewenst gedrag is soms duidelijk zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiel gedrag dat voor de ontvanger kwetsend is.

Factsheet - Pesten, intimidatie en discriminatie op het werk

Campagne ‘Moet toch kunnen’ nodigt uit tot gesprek
Werknemers en werkgevers kunnen vanaf vandaag op www.moettochkunnen.nl terecht om in gesprek te gaan over ongewenst gedrag. Via een postercampagne en radiocommercials worden werkgevers en werknemers opgeroepen om met elkaar het gesprek aan te gaan over het grijze gebied tussen een onschuldige grap of opmerking en ongewenst gedrag.

Team helpt werkgevers
Minister Asscher wil werkgevers helpen om ongewenst gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken en aan te pakken. Daarom trekt hij een half miljoen euro uit voor een team van deskundigen dat bedrijven desgevraagd gaat adviseren over hoe met dit probleem om te gaan. Ook staat er vanaf vandaag op www.duurzameinzetbaarheid.nl een wegwijzer van TNO die werkgevers helpt om verschillende vormen van ongewenst gedrag te herkennen en hen tips geeft over hoe hiermee om te gaan. Verder lanceert de Inspectie SZW later deze maand een zelfinspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen. De Inspectie SZW besteedt ook extra aandacht aan het thema bij controles op de werkvloer.

Kans op burnout verdubbelt door ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag op het werk is in combinatie met een hoge werkdruk een belangrijke factor voor werkstress, beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Daarnaast zorgen hoge werkdruk en spanningen ook weer tot ongewenst gedrag op het werk. In mei 2014 startte het ministerie van SZW een vierjarige campagne die aandacht vraagt voor werkstress. Omdat werkstress meerdere oorzaken kent, wordt elk campagnejaar een apart thema uitgelicht. Naast aandacht voor ongewenst gedrag was er al aandacht voor pesten en agressie en geweld door derden.

Bron: Ministerie SZW, 6 juni 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.