loading
views

Sociale bescherming via burger of arbeidscontract?

Peter van Lieshout, hoogleraar maatschappijwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, stelt dat Nederland een route moet uitzetten naar ‘ingebedde flexibiliteit’.

Arbeidscontract
In de continentale Europese landen zijn veel rechten en plichten (pensioenfonds, scholingsfonds, WW) gekoppeld aan een specifiek arbeidscontract. Andere werkenden, zoals ZZP’ers, hebben deze rechten en plichten niet.

Burger
In Scandinavische landen is een model gegroeid waarbij deze rechten en plichten zijn gekoppeld aan burgers in plaats van arbeidscontracten. Iedereen moet een pensioen opbouwen, een scholingsfonds is ook voor werklozen en zzp’ers, en re-integratie van werklozen is voor iedereen in gelijke mate beschikbaar.

Ingebedde flexibilisering
Door de groeiende diversiteit aan arbeidsrelaties wringt het continentale model steeds meer. Het aandeel vaste contracten wordt kleiner en er ontstaat een duale arbeidsmarkt. De Scandinavische landen volgen het pad van ingebedde flexibilisering: de overheid stelt een beperkt algemeen kader, en daarbinnen zoekt iedereen zijn weg.

Hybride
In Nederland hebben we een hybride systeem, en dee vraag hoe een route uit te zetten naar een systeem van ingebedde flexibiliteit. Landen als België en Italië bewegen al voorzichtig in die richting.

Bron: FD, 29 mei 2016

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek