"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Ngi-NGN: ‘investeer in omscholing ICT-kandidaten’

Ngi-NGN roept werkgevers op om te investeren in omscholing kandidaten

De laatste Marktmonitor ICT voorspelt voor 2016 een tekort van maar liefst 5.000 tot 7.000 ICT’ers. Tegelijkertijd zijn er zo’n 6.700 WW-uitkeringen voor middelbaar- en hoogopgeleide ICT’ers, blijkt uit recente cijfers van het UWV. Nergens lijkt de mismatch tussen vacatures en kandidaten zo groot als in de ICT. De onafhankelijke beroepsvereniging van ICT’ers Ngi-NGN roept werkgevers dan ook op om te investeren in de omscholing van ICT-professionals.

Top 10 openstaande online vacatures in de ICT
1. Systeemontwikkelaar 870 -5%
2. Programmeur dot. net 740 +17%
3. Programmeur scripttalen (hoger) 600 -18%
4. Servicedeskmedewerker ict 480 -21%
5. Tester ict 440 -17%
6. Programmeur Java (hoger) 410 -14%
7. Webdeveloper (hoger) 330 +7%
8. Programmeur scripttalen (middelbaar) 260 -6%
9. Adviseur ict 250 +1%
10. Systeembeheerder (hoger) 210 -27%

Mismatch oplossen
58% procent van de ICT’ers in de WW is 45 jaar of ouder. Maarten Emons van Ngi-NGN: “We hebben het over meer dan 4.500 ICT-professionals die niet aan de bak komen, omdat ze volgens werkgevers te oud zouden zijn. Het wordt tijd dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, voor ervaring durven te kiezen en deze mismatch oplossen.”

Vooroordelen ontkracht
Emons kent de vooroordelen over 45-plussers. “Ze zouden vaker verzuimen, maar contact uit de gesprekken met werkgevers ontstaat er een ander beeld. Oudere werknemers zijn daarbij juist veel loyaler. Het klopt dat de ontwikkelingen in de sector heel hard gaan, dat ontken ik niet. Een ding is me echter niet duidelijk: waarom wordt een professional niet bijgeschoold om bij een organisatie aan de gang te kunnen, maar wordt hij wel bijgeschoold als hij al bij een bedrijf werkt?”

Samen naar een baan
Marieke Duijndam, landelijk adviseur werkgeversdiensten van UWV voor de ICT-sector, is het eens met Emons. “Het wordt tijd dat werkgevers voor diversiteit durven te kiezen. Ik zou ze willen oproepen om, tijdens een sollicitatieprocedure, het CV eens te negeren. Kijk voor de verandering naar de kandidaat en zoek aan de hand van softere skills een match. De harde skills kan je de kandidaat nog leren tijdens een extra training of via een opleiding.”

Maand van de ICT
De maand april is door het UWV uitgeroepen tot de maand van de ICT. Via werk.nl/arbeidsmarktinformatie zijn twee rapporten beschikbaar – een voor werkgevers en een voor werkzoekenden – die inzicht bieden in de arbeidsmarkt voor ICT’ers.

Bron: Ngi-NGN, 11 april 2016, zie ook UWV

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.