loading
views

CBS: aantal werkenden neemt toe

CBS: aantal werkenden neemt toe

In het eerste kwartaal van 2016 is het aantal werkenden maandelijks toegenomen, terwijl de werkloosheid daalt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid met 5 duizend per maand. Het aantal werkenden steeg met 8 duizend per maand. De beroepsbevolking, het aantal werkenden en werklozen, steeg met 3 duizend.

Ruim 65 procent werkt
De laatste drie maanden nam het aantal werkenden gemiddeld met ruim 8 duizend per maand toe, 25 duizend in totaal. In Nederland wonen 12,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. Hiervan hadden er in februari ruim 8,3 miljoen betaald werk. Het gaat hierbij om 4,5 miljoen mannen en 3,8 miljoen vrouwen. De overige 4,4 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar hebben geen betaald werk. Het gaat om 581 duizend werklozen en 3,8 miljoen mensen die niet op zoek of niet direct beschikbaar zijn voor werk.

grafiek1

Minder werklozen dan drie maanden eerder, meer dan in januari
Het aantal werklozen lag in februari 7 duizend hoger dan de maand ervoor. Over een wat langere periode bekeken is de werkloosheid in de afgelopen drie maanden nog met gemiddeld 5 duizend per maand gedaald. Deze daling is minder groot dan in de periode oktober-januari toen de werkloosheid nog met gemiddeld 14 duizend per maand daalde.

Onbenut arbeidsaanbod
Werklozen zijn gedefinieerd als mensen die recent gezocht hebben naar werk en hiervoor op korte termijn beschikbaar zijn. Het onbenut arbeidsaanbod bestaat echter niet alleen uit de werkloze beroepsbevolking. Zo zijn er ook mensen die alleen beschikbaar zijn voor werk óf hier alleen naar gezocht hebben. In 2015 ging het om ruim een half miljoen mensen. Daarnaast was zeven procent van de werkenden (585 duizend) beschikbaar om meer uren te werken.

Bron: CBS, 17 maart 2016

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek