"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Europese Commissie bezorgd over Nederlandse arbeidsmarkt

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de stijging van het aantal langdurig werklozen en de groeiende verschillen tussen tijdelijk en vast werk in Nederland.

De commissie zegt dit in een vrijdag gepubliceerd rapport, waarin de ontwikkelingen in de Nederlandse economie worden besproken.

European Commission: anual analyses of economic and social situation of member states

Afgelopen jaar kwamen er in Nederland weer banen bij, de werkloosheid af, maar het aantal langdurig werklozen steeg.
De werkgelegenheid ontstaat vooral door meer tijdelijke contracten, flexwerk en zelfstandigen. De doorstroom van tijdelijk naar vast werk is beperkt.

De Europese Commissie is bezorgd dat er ‘arbeidsmarktsegmentatie’ ontstaat. Grotere verschillen tussen vast en flex kunnen diverse problemen veroorzaken. Het feit dat veel zelfstandigen niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen opbouwen, ziet de EC als riskant. Daarnaast kampen veel mensen in Nederland met hoge hypotheeklasten; de situatie op de huizenmarkt zou grondiger moeten worden aangepakt, aldus de EC. Lees meer

Bron: EC, 26 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.