"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Easystaff: payroll biedt uitkomst bij DBA

| Wetsvoorstel DBA |


De implementatie van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) gaat vanaf 1 mei 2016 van start, en nog altijd is er onzekerheid onder ZZP’ers en opdrachtgevers. Payrollonderneming Easystaff wil met Freelance Payroll uitkomst bieden.

De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Op dit moment is de zzp’er nog zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van zijn VAR-verklaring. Na 1 mei moeten opdrachtgever en zzp’er volgens de wet DBA samen een modelovereenkomst opstellen. Hierdoor zijn ze ook beide aansprakelijk voor eventuele naheffingen. De implementatietermijn is van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017.

Onzekerheid
Het is nog onduidelijk wat de criteria zijn waarop de belastingdienst achteraf gaat toetsen. Ook zijn zzp’ers en opdrachtgevers in veel gevallen op voorhand niet 100% gevrijwaard van naheffing (alleen wanneer modelovereenkomsten vooraf zijn beoordeeld en goedgekeurd door de Belastingdienst). Over de remmende werking van de DBA-wet is de afgelopen weken hevig gediscussieerd.

Easystaff als opdrachtgever
Easystaff stelt in een opinistuk deze onzekerheid te kunnen wegnemen met Freelance Payroll. Hierbij fungeert Easystaff als opdrachtgever die de afdracht van de loonbelasting regelt. In deze constructie is er geen modelovereenkomst nodig, waardoor de zzp’er en opdrachtgever zich geen zorgen meer hoeven te maken over eventuele schijnzelfstandigheid.

Bij de dienst worden ook sociale premies en verzekeringen afgedragen, wat het mogelijk maakt één opdracht voor meerdere jaren te continueren en de zzp’er het recht geeft op een WW-uitkering.

Bron: ZZP Barometer, 19 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.