"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Aelbers mag arbeidsmigranten laten betalen voor huisvesting

Uitzendbureau Aelbers mag aan arbeidsmigranten kosten voor huisvesting in rekening brengen.

De FNV heeft in juli een kort geding aangespannen tegen Aelbers, die veel flexkrachten uitzendt in de bouwsector. Volgens de vakbond rekent Aelbers bij buitenlandse medewerkers ten onrechte €180 per week af van het loon voor huisvestings- en vervoerskosten. De rechter stelt Aelbers in het gelijk.

Zie het vonnis

In deze zaak draaide het om de vraag hoe een bepaald artikel uit de cao bouwnijverheid moet worden uitgelegd. Ook de vraag of het uitzendbureau Duitse, Roemeense en Poolse werknemers huisvestingskosten in rekening mag brengen, moest worden beantwoord. Lees meer

Toepassen ET-regeling mag
De rechter heeft nu geoordeeld dat het uitzendbureau de ET-regeling mag toepassen om de kosten te voldoen. Aelbers hoeft geen toelage aan de werknemers te geven. De regeling, opgenomen in de cao voor uitzendkrachten, maakt het mogelijk een deel van het brutoloon uit te ruilen voor dubbele huisvestingskosten, aldus de rechter.

Vakbond FNV vindt de uitspraak onbegrijpelijk en gaat in beroep.

Bron: FD, 5 november 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.