"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad campagne #wordenwiejebent

Het gat tussen werkzoekende jongeren op de arbeidsmarkt en werkgevers is groot. Te groot, zo vinden Randstad en Stichting DeBroekriem. Daarom start vandaag het grootschalige programma #wordenwiejebent.

Dit programma is erop gericht kansen en mogelijkheden van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat is nodig vanwege de aanhoudend hoge jeugdwerkloosheid. #wordenwiejebent wil jongeren en werkgevers leren op een andere manier naar elkaar te kijken.

Ruim 11 % (159.000) van de jongeren van 18 tot en met 26 jaar is nog steeds werkloos. 27% van de jongeren wil hulp bij de zoektocht naar werk dat bij hen past en 21% heeft geen idee wat voor werk ze willen doen, zo blijkt uit onderzoek van Randstad.

Randstad wil met het programma #wordenwiejebent de komende vijf weken 70.000 jongeren voorstellen bij werkgevers, zoeken naar de juiste match op openstaande vacatures en jongeren voorzien in advies dat beter inzicht geeft in hun talenten, competenties en persoonlijkheidskenmerken. Reiant Mulder, algemeen directeur Randstad Nederland: “Er is een betere match nodig tussen werkgevers en jongeren. We moeten jongeren helpen beter inzicht te krijgen in wat ze willen en kunnen. Jongeren kunnen met hun talent en competenties veel meer dan ze aanvankelijk denken. Voor werkgevers is het advies verder te kijken dan iemands opleiding en/of werkervaring. Pas dan kunnen jongeren en werkgevers elkaar beter vinden.“

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad Nederland: “De arbeidsmarkt is veranderd, de baan voor het leven bestaat niet meer. Sommige functies verdwijnen over vijf jaar en er ontstaan banen die we nu nog niet kennen. Dat je vroeger aan de hand van je vader een bedrijf binnenkwam en daar tot je 65e zal blijven: die tijd ligt achter ons. Dus je moet je goed voorbereiden op vragen als: wie ben ik, welk werk zoek ik, waar kan ik het werk dat ik zoek vinden en wat zou die baan die ik daarna ambieer moeten zijn. Dit is echt de uitdaging die jongeren vandaag de dag hebben.”

Vijf weken inspiratie op locatie
Inspiratie opdoen en advies inwinnen kan op talloze manieren. Een kleine greep uit het programma randstad.nl/wordenwiejebent:

#wordenwiejebent lab
Een futuristisch mobiel lab dat van 2 september tot en met 7 oktober 24 steden bezoekt. Het lab, vandaag onthuld door Rabin Baldewsingh (wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid Den Haag), is gevestigd in een omgebouwde truck die jongeren met behulp van experts, moderne technieken en tests uitdaagt beter te onderzoeken wat ze echt willen en kunnen. Via bijvoorbeeld de 3D beleving van de Oculus Rift kunnen jongeren zich oriënteren op verschillende branches. Een innovatie in de wereld van werk, niet eerder was het mogelijk een advies op het gebied van werk te krijgen en het werkgebied ook daadwerkelijk 3D te beleven. Daarnaast gaat professor werkgeluk met jongeren in gesprek over het bereiken van werkgeluk. Wat is werkgeluk? Hoe bereik je werkgeluk? Meer informatie #wordenwiejebentlab.

Droombanen
Jongeren kunnen via een reeks droombanen inspiratie opdoen en ontdekken welke werkomgeving bij hen past. Jongeren kunnen zich aanmelden voor meeloopstages in verschillende branches, samen met een medewerker/assistent van een aansprekend persoon, bijvoorbeeld internationaal designer Marcel Wanders, topstyliste Danie Bles of muziekproducer Tjeerd Oosterhuis. Deze week kunnen jongeren zich via randstad.nl/droombaan opgeven voor de droombaan van hun wens. Half september wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

Video-app
Jongeren leren een krachtige videoboodschap te formuleren via een video app. In de app begeleiden een video- en een sollicitatie expert de kandidaat in vier stappen door de drie belangrijkste sollicitatievragen: ‘wie ben ik?’ ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’ De laatste stap kan gebruikt worden voor een spetterend einde. Download en ontdek de ‘wie je bent’ app in de Google Play Store en de Apple Store.

Bron: Randstad, 2 september 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.