"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Artsen: 150.000 onterechte uitkeringen

Ongeveer 150.000 arbeidsongeschikten in Nederland ontvangen ten onrechte een uitkering.

Dat stelt Novag, de vakbond van verzekeringsartsen die werken voor uitkeringsinstantie UWV. De belangrijkste oorzaak is een groot gebrek aan herkeuringen. De meeste arbeidsongeschikten zien jarenlang geen verzekeringsarts nadat ze (deels) zijn afgekeurd. Terwijl velen in die tijd herstellen.

32.000 herkeuringen
Het UWV voert dit jaar 32.000 herbeoordelingen uit. “Veel te weinig”, zegt Wim van Pelt, verzekeringsarts en Novag-voorzitter. “Zo kan het gebeuren dat iemand die onder het mes moet, daarna revalideert en een half jaar later weer arbeidsfit is, tien jaar een uitkering krijgt.”

‘Tijdelijke’ uitkeringen
Onderzoeksbureau Ape stelt vast dat 58 procent van de volledig afgekeurden in de WGA op korte of lange termijn een gunstige herstelprognose heeft. En dat 28 procent volledig herstelt. Toch gaan zij zelden weer aan het werk.

Eindstation
“Zodra je in de WGA komt, kom je er niet meer uit”, zegt VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn. “De WGA is een eindstation, terwijl het een tussenstation moet zijn.”
Op 28 september wordt nu echter een initiatiefnota van Schut-Welkzijn over een periodieke herkeuring in de Tweede Kamer behandeld.

Asscher start onderzoek
Inmiddels heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laten weten dat hij gaat uitzoeken hoeveel arbeidsongeschikten ten onrechte een uitkering krijgen omdat ze eigenlijk gewoon kunnen werken.

Bron: Trouw, 20 augustus 2015, Novag, 20 augustus 2015

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.