"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Schoonmaakbranche tegen inbesteding Rijksoverheid

De Rijksoverheid wil duizenden flexkrachten uit de schoonmaakbranche niet langer inhuren, maar zelf in dienst nemen. De Ondernemersorganisatie Schoonmaakbedrijven en Bedrijfsdiensten (OSB) vecht dit aan.

Het massaal in vaste dienst nemen van de werknemers door de overheid zien werkgevers in de schoonmaakbranche als ‘broodroof’ en oneerlijke concurrentie. Het gaat volgens hen om een omzet van circa € 70 miljoen. Ze argumenteren dat het in vaste dienst nemen niet automatisch een verbetering is voor de werknemers en de betrokken rijksoverheden.

Vorig jaar kondigde het Rijk de geleidelijke inbesteding van schoonmaak al aan. Lees meer
Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het besluit tot inbesteding een voldongen feit is, meldt FD vandaag.

Het Rijk heeft de medewerking nodig van de schoonmaakbedrijven om de flexkrachten in vaste dienst te nemen. Hiertoe heeft het Rijk de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) opgericht.

In een brief met vragen en antwoorden van minister Asscher staat meer informatie over het doel van deze organisatie en de procedure bij het aannemen van schoonmakers.

Zie ook argumentatie van minister Asscher voor dit beleid.

Bron: OSB, 23 juli 2015 en FD achtergrond

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.