"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

De zp’er versus het sociale stelsel

Zelfstandige professionals (zp’ers) zijn hot. In 2014 en het begin van 2015 was de toekomst van Nederlandse zp’ers een veelbesproken thema in de nationale media. Het aantal flexwerkers bleef gedurende het jaar flink stijgen, maar daar werd niet door iedereen enthousiast op gereageerd. Omdat het kabinet er van overtuigd is dat de staat jaarlijks honderden miljoenen euro’s misloopt en om schijnzelfstandigheid en uitbuiting tegen te gaan, presenteerde zij haar plannen rondom de toekomst van de zp’er. De toekomstige rol van zelfstandigen staat dus al een ruime tijd op de agenda van politiek Den Haag. Hoewel het er niet expliciet staat, lijkt het er sterk op dat de plannen van het kabinet volledig gericht zijn op het terugdringen van het aantal zelfstandigen. Dat is wat mij betreft onnodig: zp’ers zijn juist goed voor de Nederlandse economie!

De grootste kritiek die het kabinet heeft op de groei is dat zij vinden dat zelfstandigen een relatief kleine bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving, maar hier wel de vruchten van plukken. Daar bleef het niet bij, want ook de zogeheten schijnzelfstandigheid was voor de overheid een groeiend issue. Met name de Belastingdienst ondervond hiervan de gevolgen. Natuurlijk ben ook ik geen voorstander van schijnzelfstandigheid en het probleem moet aangepakt worden, maar dat doe je niet door iedereen aan te pakken. Als mensen te hard rijden, dan geef je immers ook niet iedereen een boete. Zp’ers bieden zoveel meer dan alleen dat.

Zo brengen zp’ers flexibiliteit, unieke kennis en ongekende snelheid. Deze drie componenten zijn essentieel voor een goede bedrijfscontinuïteit van bedrijven en zouden zonder externe professionals niet haalbaar zijn. Daarnaast biedt het zp-schap individuen de kans om op laagdrempelige wijze een eigen bedrijf te starten en bij succes en groei de mogelijkheid tot het uitbreiden van hun business. Hierdoor worden nieuwe banen gecreëerd, wat weer leidt tot economische groei. In tegenstelling tot de huidige berichtgeving denk ik dat de economie van nu erg gebaat is bij de door zp’ers gedreven nieuwe netwerk-economie. Ondernemende zp’ers initiëren dankzij het continu uitwisselen van ervaringen nieuwe manieren van werken en hieruit ontstaan spannende, nieuwe samenwerkingsverbanden. Ook staan juist zp’ers aan de basis van een aantal interessante sector overschrijdende initiatieven.

Dat het aantal zp’ers blijft groeien na het economische herstel, staat buiten kijf. De circulaire en sharing economie blijft zich ontwikkelen in 2015, met de opkomst van verschillende ‘nieuwe’ economieën als gevolg. Ik geloof dat dergelijke economieën, waarbij de collectieve behoefte centraal staat, in de toekomst aan populariteit winnen. Zelfstandige professionals staan aan de basis van de toekomst. Hoewel het de zp’er is die ter discussie staat, is een fundamentele discussie over de huidige inrichting van het sociale stelsel minstens zo relevant. Zelfstandigen zijn niet het probleem, maar juist de oplossing. Politiek Den Haag zou de zp’er moeten omarmen en samen met relevante partners en stakeholders moeten kijken naar een gezamenlijke oplossing voor de huidige economische ontwikkelingen.

Niels Huismans, FastFlex

Flexnieuws geeft ruimte aan auteurs die een artikel willen plaatsen op Flexnieuws.