"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV: uitkeringsgerechtigden verdringen uitzendkrachten bij DYKA



3 maart 2015

Volgens de FNV zorgt het leerwerkproject bij DYKA Steenwijk, producent van kunststof leidingsystemen, voor werkverdringing en onderbetaling. Tien uitzendkrachten moesten het veld ruimen om plaats te maken voor tien uitkeringsgerechtigden. De FNV maande DYKA vorige week per brief de CAO toe te passen.

Volgens de FNV had de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld nooit akkoord mogen gaan met dit project. Het is in strijd met de richtlijnen van staatssecretaris Klijnsma voor dit soort projecten.

Leerwerkproject
In januari startte DYKA met het zogenaamde leerwerkproject. Tien uitkeringsgerechtigden zijn maximaal een jaar aan het werk. Zij behouden hun uitkering en krijgen van DYKA een netto-uitkering van €150. Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Procesindustrie: “De gemeenten verzuimden kennelijk te controleren op werkverdringing, want hierdoor verloren tien uitzendkrachten hun betaalde baan bij Dyka.”

CAO-ontduiking
DYKA zei eerder tegen de vakbonden het project ook te starten met het oog op kostenbeheersing en -besparing. En zo ook te anticiperen op de ABU CAO. Vanaf 30 maart moeten uitzendkrachten meteen volgens de CAO van de inlener beloond worden in plaats van eerst na maximaal zes maanden. “Het leerwerktraject is daarmee ook een poging de CAO’s bij DYKA te ontduiken”, zegt Compaijen. “Dyka heeft de mensen aan het werk voor €150 per maand. Dat is zeer oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden binnen de cao kunststof- en rubberindustrie.”

Achtergrond
DYKA, opgericht in 1957, en sinds 1987 dochter van de Belgische Tessenderlo Groep, produceert kunststof leidingsystemen in Steenwijk. DYKA heeft 400 werknemers. Voor het bedrijf geldt de cao Kunststof- en Rubberindustrie.

Bron: FNV, 27 februari 2015

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.