"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Randstad: ‘Niet iedereen hoeft IT-engineer te worden’

Randstad publiceerde deze week een lijst met kansrijke beroepen.

“We gaan dit vaker doen,” zegt Joost Heeroma, woordvoerder van Randstad, “want we willen werkzoekenden een hart onder de riem steken.”

“Het lijkt tegenwoordig alsof iedereen IT-specialist of procesvoorbereider moet worden om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt, maar er zijn echt wel meer vakken waarin je werk kunt vinden. Het probleem is dat werkzoekenden soms door de bomen het bos niet meer zien. Er staan heel veel vacatures online. Met onze lijst zeggen we niet dat iedereen precies op die functies moet gaan solliciteren. De lijst is bedoeld als een richtlijn: heb jij ervaring die in de buurt komt van deze beroepen? Dan zijn er vast nog meer functies te vinden die rondom deze vakgebieden liggen.”

Bij de campagne ‘Jeugd op zoek’ die wij elk najaar organiseren, merken we bijvoorbeeld dat jongeren zich blind staren op de eisen in de gevraagde functies. Wij adviseren dan: als wat jij kunt een beetje lijkt op een functie waar vraag naar is, ook al is het net iets anders dan wat je tot nu toe hebt gedaan, dan worden je kansen op werk alweer groter.”

Heeroma: “Wij hebben op basis Jobfeed en ROA en in gesprekken met onze klanten gekeken naar twee variabelen: de groeiende behoefte bij werkgevers in de markt en de schaarste in bepaalde profielen. Daar gaan wij in de komende kwartalen van dit jaar ook weer updates over publiceren. Verder besteden wij dit jaar ook weer aandacht aan het gat tussen de vraag en het aanbod in de arbeidsmarkt.

Kijk verder dan het CV
Wij benaderen de markt heel nuchter. Niet iedereen kan zich meteen laten omscholen tot JAVA-engineer of CNC-operator, om maar eens een paar gewilde functies te noemen in de IT en de Techniek. Dat hoeft ook niet. Er zijn gelukkig veel meer mogelijkheden.

Competenties en talenten belangrijker voor kans op werk
We raden personeelsbemiddelaars daarom aan om verder te kijken dan iemands CV. Kijk naar de soft skills, het talent en de competenties van werkzoekenden. Onderzoek bijvoorbeeld hoe flexibel iemand is. Is hij of zij bereid om te switchen naar een andere branche? Heeft iemand talenten die in de buurt komen van de functies die momenteel worden gevraagd? Dat vergroot de kans op werk.”

Bron: Randstad en FlexNieuws, 30 januari 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.