loading
views
0 reacties
Henk Geurtsen

BTW berekening bijzondere posten

Henk Geurtsen is de oprichter van Flex-Experts en werkt sinds 1976 voor het grootste deel van zijn carrière binnen de flexbranche. In 1987 heeft Henk zich zelfstandig gevestigd. Hij heeft zich zowel in de rol van adviseur als (interim)manager gespecialiseerd in de uitvoering van wet-en regelgeving, het optimaliseren van de bedrijfsprocessen, projectmanagement bij implementatie van systemen en het stroomlijnen van inhuurprocessen bij grote inleners, waaronder Managed Service Provider trajecten. Hij is zowel werkzaam geweest binnen het MKB als voor grote organisaties. Als manager heeft Henk veel te maken gehad met niet soepel lopende communicatie en onderlinge samenwerking binnen de meest uiteenlopende organisaties. Vanuit zijn passie voor mensen en hun manier van samenwerken is bij Henk het idee ontstaan om een planmatige aanpak te ontwikkelen voor de al jarenlange problematiek dat ruim 70% van de verandertrajecten binnen organisaties niet het gewenste doel behaalt en dus als feitelijk mislukt moet worden beschouwd. Het concept “Op zoek naar Goud” geeft antwoord op de oorzaken van het mislukken en zorgt voor een aanpak waardoor elke organisatie tot de succesvolle 30% kan gaan behoren. X

| Wet op de Omzetbelasting 1968 | Wet OB | BTW |


Ik heb al eerder een artikel geschreven over wat er zoal mis kan gaan bij facturen, als deze niet aan alle eisen van de Belastingdienst voldoen en hoe groot de gevolgen kunnen zijn.

In onderstaand artikel ga ik in op de manier waarop BTW berekend moet worden bij een aantal bijzondere posten.

Verblijfkosten
Als een uitzendkracht moet overnachten en deze kosten 1 op 1 worden doorberekend aan de klant, moet daarover 21% BTW in rekening worden gebracht. Dat op de factuur van het hotel een mix van BTW percentages zijn berekend doet niet ter zake. Voor u als intermediair geldt altijd het hoge tarief.

Kredietbeperking
Het komt nog altijd voor dat bedrijven facturen sturen, waarbij over de dienstverlening BTW wordt berekend en vervolgens over dit totaalbedrag de kredietbeperking. Dit is onjuist!
De enig juiste manier van factureren is:

Uren uitzendkrachten 10.000,00
Kredietbeperking 2% 200,00
Totaal excl. BTW 10.200,00
21% BTW 2.142,00
Te betalen 12.342,00

Als de factuur op de juiste manier is verzonden, gaat het toch vaak fout bij het verwerken van de betaling.

Veel inleners zullen de kredietbeperking niet willen betalen. Wat de inlener dan feitelijk moet doen, is het bedrag van de kredietbeperking eraf trekken en dus 12.142,00 betalen. In de praktijk wordt meestal ook het bedrag van de BTW herberekend en heeft de inlener 12.100,00 betaald. Om de 42,00 BTW over de kredietbeperking terug te kunnen ontvangen van de Belastingdienst, zult u een creditnota moeten maken van de 200,00 kredietbeperking (verhoogd met 42,00 BTW). Het BTW bedrag rechtstreeks in de boekhouding corrigeren mag niet!

Inhouding van boetes, sleutelgeld, borg voor kledinggeld e.d.
Als u namens de inlener een inhouding doet op het loon van de uitzendkracht, wat teruggegeven moet worden aan de inlener, wordt dit vaak verrekend op de verkoopfactuur. Op zich is daar niets mis mee, mits de berekening van de BTW maar juist is. De inhouding die wordt gedaan heeft geen betrekking op uw dienstverlening (althans niet voor de BTW).
Bij het opmaken van de factuur, mag daarom het BTW bedrag niet worden verlaagd als er een inhouding op een uitzendkracht wordt gecrediteerd richting de inlener.

Voorbeeld van een factuur:

 

Uren uitzendkrachten 10.000,00
Inhouding boetes e.d -500,00
Totaal excl. BTW 9.500,00
BTW 21% over 10.000,00 2.100,00
Te betalen 11.600,00

Bij deze voorbeelden ben ik er vanuit gegaan, dat er sprake is van een ‘gewone’ inlener. Is de BTW verleggingsregeling van toepassing, dan ligt het anders.

Henk Geurtsen, FlexKnowledge

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek