loading
views

RvS beperkt Inspectie SZW bij verrekening minimumloon

RvS beperkt Inspectie SZW bij verrekening minimumloon

| Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag | WML > |


Het handhavingsbeleid van de Inspectie SZW wat betreft verrekeningen met het wettelijk minimumloon (WML) heeft geen wettelijke basis.

De Raad van State sprak zich hierover uit op 12 november 2014 en bevestigde daarmee de eerdere uitspraak van de rechtbank in deze kwestie.

De rechtbank Den Haag had eind 2013 een oordeel gegeven over de boetes die aan een werkgever door de Inspectie SZW waren opgelegd vanwege het niet betalen van het minimumloon.

De werkgever had huisvestingskosten verrekend, waardoor hij volgens de Inspectie SZW zijn werknemers minder dan het minimumloon betaalde. De handhavingsnorm werd gehanteerd van 20% van het minimumloon bij huisvestingskosten. De rechtbank vond dat de wet niets vermeldt over verrekeningen; op grond van het BW is het toegestaan verrekeningen te maken tot aan de beslagvrije voet, afhankelijk van de individuele leefsituatie.

Volgens de Raad van State is in artikel 7 lid 1 WML geen recht op betaling of uitkering van het minimumloon verwoord, maar een aanspraak daarop.

Bron: Raad van State 12 november 2014, uitspraak nr. 201400573/1/A3 (ECLI:NL:RVS:2014:4062)

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek