loading
views

CBP: uitzenders schenden privacy uitzendkrachten

CBP: uitzenders schenden privacy uitzendkrachten

Randstad en Adecco, de twee grootste uitzendbureaus van Nederland, schenden de privacyrechten van hun uitzendkrachten, vindt het CBP.

De bedrijven gaan onder meer onzorgvuldig om met paspoorten en medische gegevens, concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens na onderzoek.

Randstad registreerde onder meer medische gegevens en het dragen van hoofddoekjes. Adecco stuurt paspoortkopieën illegaal naar opdrachtgevers, wat tot misbruik kan leiden. Beide bedrijven leggen de identiteitsbewijzen van werknemers bovendien in een te vroeg stadium vast, en bewaren hun gegevens veel langer dan geoorloofd is.

De uitzendbranche is met het ministerie in overleg over een flextoets. Wetgeving wordt daarmee getoetst aan moderne, flexibele arbeidsrelaties.
Uitzenders: ‘De procedure is in de praktijk onwerkbaar. De Privacywet is achterhaald. Het CBP zegt: laat de werknemers hun kopie dan maar uploaden. Maar hoe weten wij dan zeker dat ze niet frauderen? Daarom leggen we het al vast bij het bemiddelingsgesprek, zodat we zeker weten dat de kandidaat mag werken in Nederland. We zitten in een spagaat tussen twee wetten.’ Lees meer

Bron: CBP, 19 november 2014

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek