loading
views

Zzp-pensioenfonds minder in trek dan verwacht

Het zzp-pensioenfonds dat vandaag wordt gepresenteerd door vier zzp-organisaties en pensioenuitvoerder APG kan op minder interesse rekenen dan verwacht.

Slechts 12,3% van de zzp’ers wil zich in 2015 aansluitenbij het fonds, zo blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 866 zzp’ers.
De vier zzp-organisaties becijferden zelf eerder dat maar liefst 60% van de zzp’ers vrijwel zeker deel wil nemen aan het fonds.

Een op de drie zelfstandigen denkt dat het fonds voordelen biedt ten opzichte van huidige pensioenopties. “Veel zzp’ers regelen hun pensioen op niet-traditionele manieren, bijvoorbeeld via hun netwerk met zzp-broodfondsen of via een eigen woning,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

Goed geregeld
60% van de zzp’ers geeft aan zijn pensioen al goed geregeld te hebben, bijvoorbeeld door middel van een eigen woning, lijfrente of spaartegoed. Gemiddeld stort de zzp’er in 2015 in totaal EUR. 2.620,-voor zijn pensioen, hetgeen neerkomt op een maandelijkse inleg van EUR. 218,33. Van de zzp’ers die langer dan 5 jaar actief zijn, geeft 73% aan zijn pensioen goed geregeld te hebben. 42% van de zzp’ers die komend jaar meer dan EUR. 10.000,-aan pensioengeld storten, vindt het zzppensioenfonds overbodig: maar liefst 81% van hen heeft het pensioen al voor elkaar.

Klein pensioen
Het zzp-pensioenfonds slaat vooral aan bij zzp’ers die weinig pensioen opbouwen: de meerderheid van de zzp’ers die komend jaar maximaal EUR. 1.000,-pensioen sparen (53%), geeft aan zich in 2015 aan te zullen sluiten bij het nieuwe initiatief. Het zzp-pensioenfonds slaat verder vooral aan in de creatieve sector: 23,3% van de zzp’ers in de kunst en cultuur geeft aan zich te zullen aansluiten in 2015. Ervaren ondernemers hebben minder interesse: 9,4% van hen wil zich aansluiten in 2015.

Op woensdag 19 november om 13:20 uur zal Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer, in het programma “De Kijker Aan Z” op RTL7 hierover in gesprek gaan met Maarten Post, voorzitter ZZP Nederland, onder leiding van Roderick Veelo.

Bron: ZZP-Barometer, 19 november 2014

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek