loading
views

Robidus proefprocedure tegen UWV

Robidus proefprocedure tegen UWV

De proefprocedure bij de Centrale Raad van Beroep van Robidus tegen UWV start vandaag. Onderwerp van de procedure is de wettelijke rente die UWV vergoedde voor correcties op de WAO-premie.

Volgens Robidus is er geen wettelijke basis voor het aanpassen van de renteberekening door UWV. Alleen al bij Robidus klanten gaat het om € 2,4 miljoen te weinig uitbetaalde rente.

Werkgevers betaalden voor hun werknemers de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)-premie aan UWV. Als achteraf bleek dat werkgevers teveel premie af hadden gedragen, konden ze dit terugvorderen bij UWV. Naast de teruggave van de teveel betaalde premies, hadden werkgevers ook recht op rente over het teveel betaalde bedrag, de wettelijke rente. Bij claims van werkgevers inzake teveel betaalde WAO premie in de periode 1998-2005 is het onduidelijk over welke periode deze rente vergoed moet worden. Mick Netiv, directeur van Robidus: “We hebben deze proefprocedure in 2011 aangemeld omdat we de misstanden over de rente aan de kaak wilden stellen. Wij zijn van mening dat het UWV de rente verkeerd heeft berekend en dat werkgevers hier de dupe van zijn.”

Regelgeving
In de regelgeving was bepaald dat deze rente betaald moest worden vanaf het moment dat het geld was ontvangen tot het moment van teruggave. In 2010 heeft het UWV de periode waarover de wettelijke rente werd vergoed, verkort. De wettelijke rente werd vanaf toen berekend over het moment van het indienen van de claim door de werkgever tot het moment dat de correctie werd uitbetaald.
Netiv: “Werkgevers kregen op deze manier minder uitbetaald dan waar ze recht op hadden. Wij zijn het dan ook niet eens met deze aangepaste berekening van UWV en vinden dat het tekort aan terugbetaalde rente moet worden gecorrigeerd.”

Procedure
Robidus heeft deze misstanden bij het UWV aangekaart. Gesprekken tussen beide partijen hebben echter niet gezorgd voor een oplossing. Daarom is gekozen voor de gang naar de rechter. Vandaag vindt de zitting plaats en een uitspraak wordt uiterlijk 6 weken daarna verwacht. De rechter zal 2 klantcases van Robidus behandelen. Als Robidus door de Centrale raad van Beroep in het gelijk wordt gesteld ontvangen alle relaties die Robidus onder de proefprocedure heeft gebracht een correctie over de verkeerde berekende wettelijke rente.

Bron: Robidus, 7 november 2014

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek