loading
views
0 reacties
Rick Kruiswijk

Zzp’er én succesvol

Rick Kruiswijk richtte in 1995 HeadFirst op, een onafhankelijke kennisbemiddelaar die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties, met name op het gebied van ICT. Als algemeen directeur van het bedrijf adviseert Kruiswijk diverse grote opdrachtgevers bij de overheid, het bank- en verzekeringswezen, industrie en nutsbedrijven. HeadFirst is marktleider in de Nederlandse ICT-markt, met dagelijks ruim 1.500 deskundigen aan het werk. Kruiswijk startte zijn carrière bij Transavia, waar hij in dertien jaar alle functies binnen de ICT heeft doorlopen, van programmeur tot projectmanager. Vervolgens werd hij leidinggevende bij een toentertijd nieuw initiatief van BSO (nu ATOS) en Nedlloyd, waarna hij bij KPN de inhuur van externen heeft opgezet. Vanuit deze positie, met een grote dosis ervaring, kennis en kunde als inhuurder van tijdelijke deskundigen koos Kruiswijk voor het zelfstandig ondernemerschap. In de visie van Kruiswijk wordt de rol en positie van zelfstandig ondernemers in Nederland steeds belangrijker, waarmee het vraagstuk van uitvoerbaarheid en beheersbaarheid voor klanten (wie huur ik waar, hoe en waarom in) alleen maar groter wordt. X

Zzp’er én succesvol

Veel ondernemers stoppen er vrijwillig mee, vooral zzp’ers, schrijft het Financieele Dagblad op 5 augustus. De krant meldt hierbij dat het aantal opheffingen al jaren toeneemt, met ruim 43 procent over alle rechtsvormen tussen 2009 en 2013. Vooral het aantal bv’s dat zich in deze periode uitschrijft, stijgt explosief met maar liefs 117 procent. Dit is veel hoger dan het percentage zzp’ers dat de handdoek in de ring heeft gegooid in deze periode (33%). Amper omzet en te weinig klanten zijn de belangrijkste redenen. Toch is het heel goed mogelijk om ook in economisch mindere periodes klanten en omzet te genereren, ook als zelfstandig professional. Het is dan ook niet voor niets dat het aantal zzp’ers netto nog jaarlijks stijgt. Volgens prof. dr. Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg, schrijver van het boek The Fuzzy Firm, wordt het succes van de zelfstandig professional bepaald door netwerk, vaardigheden en persoonlijkheid. Zit het snor met wie ik ken, wat ik kan en wie ik ben, dan komen de klanten, opdrachten en omzet wel degelijk.

Wie ken ik
Zelfstandige professionals die veel energie stoppen in hun netwerk en een groot netwerk hebben, generen een hogere omzet, want we leven immers in een netwerkeconomie. ‘Wie je kent legt meer gewicht in de schaal dan wat je kunt, tenzij dat objectief te meten is’, zegt van den Born. Op het gebied van netwerk en sociale vaardigheden komt het vooral aan op twee punten: doen en geven. ‘Ga mensen zien en spreken en geef eerst iets, voordat je wat komt halen.’ Door te laten zien dat je bestaat, bijvoorbeeld door netwerkbijeenkomsten te bezoeken of je in te schrijven bij intermediairs die zelfstandig professionals en opdrachtgevers naar elkaar toe brengen, vergroot je niet alleen je netwerk, maar maak je ook direct kans op een nieuwe opdracht.

Wat kan ik
Een sterke reputatie door professionele vaardigheden en ondernemersvaardigheden levert meer omzet op. Denk bij deze professionele vaardigheden tegenwoordig vooral aan hard skills, zoals technische vaardigheden, en bij typische ondernemersvaardigheden aan het zien en grijpen van kansen, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie. Ook kan samenwerken met een andere zzp’er een aantrekkelijke optie zijn. Vooral een meester-leerlingverhouding volgens het zogeheten gilde-principe is hiervoor heel geschikt. De jonge zelfstandige profiteert van de ervaring en reputatie van de ervaren professional en deze profiteert op zijn beurt van de innovatiekracht en de up-to-date skills van de ‘jonge hond’. Een goede positie in de flexibele arbeidsmarkt veroveren doe je ook door jezelf te blijven ontwikkelen en specialiseren. Investeren in het volgen van opleidingen en trainingen, bijvoorbeeld via de HeadFirst Academy, is van belang om de concurrentie voor te blijven.*

Wie ben ik
‘Persoonlijkheid kan belangrijk zijn, maar dat hangt sterk van de markt af waarin je actief bent’, volgens Van den Born. Ben je actief in een innovatieve markt, dan is proactiviteit een belangrijke soft skill, maar als er veel concurrentie is, is doorzettingsvermogen juist van doorslaggevend belang om klanten, opdrachten en omzet te genereren. Een zzp’er met een licht dominante, stressbestendige persoonlijkheid heeft de meeste kans op succes.

Heb je een goede balans tussen netwerk, vaardigheden en persoonlijkheid gevonden, dan is de situatie zoals geschetst in het FD niet van toepassing en ligt een mooie carrière als zelfstandig professional in het verschiet.

Rick Kruiswijk

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek