loading
views

FNV: Spaanse bouwvakkers A4 uitgebuit

FNV: Spaanse bouwvakkers A4 uitgebuit

FNV meldt dat de groep Spaanse bouwvakkers die werkt aan de A4 bij Schiedam wordt onderbetaald en geïntimideerd door onderaannemer Rugovac.

FNV Bouw baseert dit op gesprekken met betrokken werknemers.

De Spaanse en Portugese bouwvakkers werken via de Duitse onderaannemer Rugovac aan de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam. Hoofdaannemer van het project is het consortium A4All, bestaande uit Heijmans, VolkerWessels en Boskalis. Rijkswaterstaat is opdrachtgever.

De klachten
De bouwvakkers krijgen volgens de vakbond hun eerste maand werken niet uitbetaald. Een gedeelte van het loon krijgen ze contant. Daarvoor moeten ze een document tekenen dat in het Nederlands is gesteld. Vakbondsbestuurder Osman Yildiz: “Ze begrijpen het document niet. Vragen ze wat erop staat, dan worden ze geïntimideerd met antwoorden als: ‘als het je niet bevalt, kun je terug naar Spanje’.” Rugovac zou zijn werknemers ook vertellen dat zij bij ziekte geen cent krijgen.

Twee contracten
Sommige buitenlandse werknemers aan de A4 hebben volgens FNV twee arbeidscontracten, één in Duits en één in het Nederlands. Yildiz: “Het Nederlandse contract ziet er aardig uit, en is mogelijk bedoeld voor het onderzoek van KPMG. Die kijken op dit moment of alles volgens de regels gaat. De Duitse versie kent een boeteclausule van 5000 euro als ze één keer hun legitimatie vergeten op de bouwplaats. En een lager loon. ”

Onderzoek KMPG
Na eerdere berichtgeving over misstanden en onderbetaling zou KPMG onderzoeken wat er mis is. Hoofdaannemer consortium A4All zou dan alsnog zorgen voor juiste uitbetaling.

Bron: FNV Bouw, 21 maart 2014

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek