loading
views

YOPS | Your Online Profile Safe – top 3 FlexInnovatieFonds 2014

YOPS | Your Online Profile Safe – top 3 FlexInnovatieFonds 2014

Interview met Job van der Weijden, Business Development Director van CV-OK

De jury van het FlexInnovatieFonds 2014 kende aan Job van der Weijden en Harm Voogt, de bedenkers van YOPS, de gedeelde tweede prijs toe.

Beheer je eigen digitale kluis – cv screenen – makkelijk, snel en veilig

Wat is YOPS? Stel je een online kluis voor, waar jij als kandidaat de beheerder van bent, een gevalideerd LinkedIn profiel met alle relevante documenten die nodig zijn bij instroom.
Een uitzender kan jou plaatsen op een tijdelijk contract. Daar komt steeds meer bij kijken. Screenen, compliance eisen en veel papierwerk. Dat kan sneller en efficiënter.

Bij onder andere uitzendbureaus wordt niet iedereen blij van screening, ook al wordt dat steeds vaker van hen verwacht. Hoe klaar je die irritante klus nu sneller, veilig, betrouwbaar en efficiënt?

YOPS | Your Online Profile Safe

YOPS | Your Online Profile Safe

Job van der Weijden: “Screening wordt steeds belangrijker, ook bij flexibele instroom. Bij snellere wisseling van contracten en opdrachtgevers is het logisch dat de kandidaat centraal staat en data worden hergebruikt. De kandidaat is eigenaar van de informatie waarop wordt gescreend. Door automatisering van de screening bereik je concurrentie op kwaliteit, toegevoegde waarde, meer transparantie, meer compliancy, echt onderscheid tussen kandidaten en vooral snelheid in het proces.

Toenemende vraag
Wij zijn inmiddels 5 jaar actief met CV-OK in de wereld van employment screening. Wij hebben er veel ervaring mee opgedaan. We merken dat de behoefte aan een digitale, geautomatiseerde en veilige oplossing alleen maar toeneemt.

Screening speelt vooral in sectoren die door wet- en regelgeving en/of richtlijnen gedwongen worden gedegen checks te doen op behaalde kwalificaties, opleidingen, certificeringen. Denk aan ziekenhuizen, zorginstellingen, banken, verzekeringsmaatschappijen en alle toeleveranciers van deze sectoren.

Screening steeds vaker vereist

Roadmap
YOPS is een nieuw concept. Via een roadshow worden alle relevante partijen benaderd: in eerste instantie richten wij ons op uitzenders en/of detacheringsbureaus die actief zijn in sectoren waar beleid is op screening (verplicht of richtlijn). Denk aan finance en zorg.

Privacy mega belangrijk
Wij hebben vanaf het begin veel nadruk gelegd op de privacy bewaking. Wij doen daar alles aan. Voor borging van de privacy zijn wij nauw in gesprek met onder andere het CBP, zodat wij in lijn zijn met de regelgeving en altijd voorop lopen als thoughtleader in de branche. > Lees over de regelgeving

Daarnaast worden wij begeleid door Considerati, een organisatie die ons adviseert op het snijvlak van privacy en internet. Ook laten we ons ISO certificeren. Wij doen liever dubbele checks dan risico’s te lopen op dit terrein. We hebben voor de screening op opleidingen een koppeling met DUO, de Dienst Uitvoerend Onderwijs. DUO is een van onze eerste bronnen voor screening. Ook DUO controleert onze processen eens per jaar.

Korte doorlooptijd en goedkoper
Het grootste verschil met de huidige processen bij CV-OK is dat de kandidaat meer centraal staat en data worden hergebruikt. In combinatie met de operational excellence die wij in de afgelopen 5 jaar hebben opgebouwd, zijn wij in staat de doorlooptijd terug te brengen tot 3 werkdagen en het prijsniveau met soms meer dan 50% te verlagen. Zonder aan kwaliteit en compliancy in te boeten.

Verandering in de markt
Vanuit CV-OK hebben wij veel contacten met recruitment en met de werving & selectiemarkt. Een paar jaar geleden was onze doelgroep nog niet klaar voor YOPS. Wij verklaren dat vanuit de markt en druk op de marges. De eindklant vroeg er nog niet om of had het niet in de SLA (Service Level Agreements) opgenomen.
Dat verandert. De werkgever legt nu duidelijker de verantwoordelijkheid bij de uitzender of detacheerder. Wij zien ook dat het wordt geborgd via audits. Wanneer de screening niet klopt kunnen er boetes worden opgelegd. Dit, in combinatie met een lagere prijs, maakt dat het concept voor YOPS inmiddels op veel positieve reacties kan rekenen.

Medewerkers snel aan de slag
Kortom, YOPS garandeert een snelle en veilige afhandeling van de screening tegen lage kosten. Medewerkers kunnen daardoor snel aan de slag en voldoen aan alle compliance eisen.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek