loading
views

Belastingdienst ziet 250 zzp’ers in Purmerend als werknemers

Belastingdienst ziet 250 zzp’ers in Purmerend als werknemers

Zeker 250 kleine zelfstandigen van zorgbemiddelingsbureau PartiCura in Purmerend hebben hun VAR-verklaring verloren en komen daardoor in de problemen.

De Belastingdienst beschouwt deze zzp’ers als verkapte werknemers. Door het verlies van hun vergunning (VAR-verklaring) zijn ze in één klap hun opdrachtgevers kwijt. Ook in het onderwijs staat de positie van zzp’ers ter discussie.

Waarom zijn de VAR-verklaringen ingetrokken?
ZZP-Nederland geeft de volgende toelichtng: “De Belastingdienst heeft van ca. 250 ZZP’ers in de zorgsector de VAR verklaring ingetrokken en geconcludeerd dat er sprake is van loondienst in plaats van zelfstandig ondernemerschap. Dat heeft voor veel onrust gezorgd bij de zelfstandigen in de zorgsector. Tientallen ongeruste ZZP’ers hebben zich gemeld bij Stichting ZZP Nederland met vragen over hun ingetrokken VAR verklaring.

Het blijkt hier te gaan om zelfstandigen die voor één-en-dezelfde bemiddelaar in de zorg werken. Bij deze bemiddelaar is controle geweest en hieruit heeft de Belastingdienst geconcludeerd dat er sprake is van een loondienstverband. Stichting ZZP Nederland heeft inmiddels diverse documenten ontvangen van de aangesloten zelfstandigen waar inderdaad uit blijkt dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

Gedetacheerd en geen invloed op eigen positie
Deze groep vakmensen in de zorg worden als het ware gedetacheerd en hebben geen enkele invloed op hun eigen positie. Het enige wat de ZZP’er zelf doet, naast het reguliere werk, is een urenbriefje inleveren waarna uit naam van het detacheringsbureau de facturen ter declaratie worden verstuurd. Vervolgens wordt de zelfstandige uitbetaalt na aftrek van een marge. De ZZP’er heeft dus maar 1 klant, het detacheringsbedrijf. Verder is er sprake van een gezagsverhouding en heeft men geen invloed op de tariefstelling, mag men niet zelf voor vervanging bij ziekte zorgen etc. Alles bij elkaar opgeteld is er geen sprake van zelfstandig ondernemen, aldus de Belastingdienst.”

Forse naheffingen betalen
Volgens de Volkskrant heeft de Belastingdienst ook het hoger onderwijs op de korrel. “Een aantal hogescholen moest de afgelopen jaren forse naheffingen betalen omdat docenten die als zzp’er werken volgens de Belastingdienst geen ondernemer zijn. Vanaf 2015 mogen docenten niet meer als kleine zelfstandige werken, zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen.”

Bron: ZZP-Nederland, 29 oktober 2013 en Volkskrant.nl, 31 oktober 2013

Gerelateerd nieuws


Meer uit deze rubriek